Градина » Няколко болни картофа и оставате без гювеч

 Няколко болни картофа и оставате без гювеч

Дори едно загнило петно да видите, изхвърляйте клубените
След изваждането на картофите при подготовката за съхранение често по клубените се забелязват повреди от фузарийно или сухо гниене, причинявано от различни гъби фузариум. Заразата тръгва от единия край и постепенно обхваща целия клубен. Загнилата част е суха, кафява и покрита с белезникав или розов налеп от спорите (плодоношенията) на гъбата. Изгнилите клубени се спаружват и стават твърди. Най-често заболяването се появява по наранените клубени. Високата температура при съхранението благоприятства развитието на сухото гниене.

Опасно е също мокрото гниене

То се установява по клубени, получени от растения, които са били болни от черно краче. Болестта се причинява от същата бактерия. Гниенето е мокро, развива се бързо и обхваща целия клубен, който започва да мирише много неприятно и се разпада напълно. При по-висока влажност гниенето се предава й на съседните картофи и може да обхване цялото количесто, което сте си оставили за зимата.
Понякога между здравите попадат и клубени на

заразени от картофена мана

растения. Ще ги познаете по появата на доста големи неправилни, хлътнали оловносиви петна, под които месото на клубена е дълбоко оцветено в ръждивокафяво и е твърдо.

По засегнатите от виолетовата плесен

клубени много ясно се забелязват малки черни, като залепени, възелчета - склероциите на гъбата.

За предпазване от гниене

картофите трябва да се подбират грижливо преди съхранението и да се премахнат всички, които са наранени, и особено онези, които имат начални прояви на загниване. Подходяща температура за съхранение е 1-5 градуса С. Необходимо е и добро проветряване.
При съхранението на картофите често се появява и

незаразната болест черна сърцевина

която се дължи на задушаване на вътрешните тъкани поради недостатъчен приток на кислород. Това се случва, ако температурата при превозване или съхранение е била висока или пък прясно извадените картофи са били излагани на силно слънце. Сърцевината на засегнатите клубени потъмнява, става сиво-черна и по-късно изсъхва. Потъмняването стига чак до обвивката на клубена. Такива картофи не стават за ядене и за семе.
Клубените, засегнати от

обикновената и прашестата краста,

са годни за консумация, но не бива да се оставят за посевен материал.

Автор: Галина Маринова

Представяме Ви:

Дойде време за късния карфиол

Една градина е истинска, ако в нея може да се откъсне от всеки вид зеленчук. Това е полезно за домакинята, но радва и окото. Не става дума за традиционните зеленчуци, които сме свикнали да виждаме в д...

Основни правила за съхраняване на плодовете

Овощните дървета са отрупани с плодове, но важно е да има и за зимата. Как ще ги съхраним при домашни условия зависи от нас. Още отсега трябва да огледаме помещението, в което ще ги оставим да лагер...

Старите главини могат да се възродят

Много лозя по една или друга причина са потънали в бурени, изоставени, с израснали големи дълги пръчки. Една част от лозите са наистина загинали, но твърде много са тези, които при малко повечко грижа...

Септемврийски грижи за ягодоплодните

Грижите за ягодоплодните култури продължават и след прибирането на плодовете. Трябва да се създадат благоприятни условия за натрупване на достатъчно хранителни вещества, необходими за нормалното разви...

Начало