Градина » Савойското зеле не се страхува от студа

 Савойското зеле не се страхува от студа

Съществуват доста вариетети на главестото зеле, които са разпространени като зеленчукови култури. Къдравото или савойско зеле е една от тях. То е широко разпространено в страните на Западна и Средна Европа, но у нас се среща като любителска култура. Представлява интерес за производство на семена за износ.
За разлика от главестото зеле, листата на къдравото зеле са мехурковидно накъдрени. То има по-къс външен кочан, листата са седящи или са с по-къси дръжки, те са тревисто зелени, тъмно или синкавозелени, а при някои сортове и с жълтеникаво оцветяване, със слаб восъчен налеп. Цветоносното стъбло се развива на втората година. То е по-ниско, а плодовете (шушулките) са по-къси от тези на главестото зеле. Семената не се различават от семената на останалите зелеви култури. Освен че е по-къдраво, савойското зеле е и по-студо- и сухоустойчиво от късното главесто. Ранните му сортове се прибират през юни-юли, а късните – през ноември. Втората група сортове може да издържи на полето и температури до минус 6 градуса.
Къдравото зеле е и по-невзискателно към почвата, но в агротехниката на отглеждане почти няма разлика между двете. Съществена разлика съществува само в разстоянията при засаждането им. Те са по-малки при къдравото зеле (60 х 30 см) поради по-малките размери на розетките.
Зелките на къдравото зеле не са плътни и когато се отрязват, трябва да се оставят 2-3 покривни листа, за да запазят вътрешните. Те са с по-високи хранителни и вкусови качества от тези на главестото зеле, но се консумират само в прясно състояние.

Автор: Донка Петкова

Представяме Ви:

Запазете зелето здраво

Главестото зеле е богато на витамини и има ценни лечебни качества. През зимните месеци то е основна храна на нашия народ. Освен за приготвяне на туршии (цели глави или рязано), през последните години ...

И лимонът се подхранва

В добре осветени и отопляеми помещения дръвчето на обикновения лимон, както и на мандарината остават активни през цялата година. Това правило важи всъщност за повечето цитрусови растения, на които са ...

От върха лесно става нов фикус

Класическа украса за хола или зимната градина е фикусът. Най-често се среща фикус еластика - импозантно растение с едри тъмнозелени листа. За да си отгледаме това растение или ако искаме да размножим ...

Динката има вкус на копър

Динката (Sanguisorba) е растение, което се използва не само за украса, но и на места, където почвата задържа влага. От рода са познати само няколко вида, но са разпилени по целия свят. Видът S. can...

Начало