Често при посева на културните растения възниква въпросът: необходима ли е стратификация на семената?
Какво значи стратификация?
Терминът произхожда от две латински думи stratus (слой) и facere (да направя) и означава поставяне на семената на трудно кълнящи растения във влажен пясък, торф или мъх при температура 1-5°С или под сняг, за да поникнат по-бързо.
Семената на много едри растения след съзряване изпадат в състояние на покой. При едни покоят протича при зимното съхранение и през пролетта покълват лесно. Семената на други трябва да се извадят от този покой.
Има обаче някои, при които обвивката е дебела, не пропуска влагата и затруднява покълването. Тогава на помощ идва стратификацията. Тя се използва предимно за трудно покълващите семена на трайни, горски, декоративни видове, а също при някои лекарствени растения. Продължителността е различна. Например за семената на ябълката и крушата са необходими 50-60 дни, за вишната и сливата -150-200 дни, а за кайсията - 60-90 дни. Семената излизат от състояние на покой и значително увеличават кълняемостта си през пролетта.
Топла и студена
При топлата стратификация семената се мокрят с вода, оставят се при повишена влажност и температура от 10 до 35°С, добре се проветряват. За някои растения се препоръчва поетапна стратификация: отначало топла, след това - студена. При стратификацията семената няколко денонощия се накисват във вода, която от време на време се сменя, а след това се обеззаразяват с тъмнорозов разтвор на калиев перманганат и се смесват с някакъв субстрат. За тази цел се препоръчва пясък, торф или сфагнов мъх. Семената и субстратът в съотношение 1:3 се поставят в обеззаразени дървени сандъчета, платнени торбички или глинени съдове в мазета или хладилник. Там престояват от 10-15 дни до 5-6 месеца в зависимост от културата. Оптималната температура за повечето е 0-5°С.
Може ли без стратификация? Да, в повечето случаи може. С тази цел семената се засяват през есента.
Бактерийното изсъхване на доматите се дължи на бактерията Clavibacter michiganensis subsp. michiganensis и напада сортове за средно ранно полско производство. Заразява още и пипера, патладжана и плеве...
Защо по ствола на прасковата има смола и може ли да се лекува? Пита Милена Иванова от Елин Пелин Смолотечението при костилковите овощни видове, към които принадлежи и прасковата, е често явлени...
През май, някъде по-рано, някъде по-късно, плодовете на ягодите, отглеждания по традиционния начин на открито, започват да зреят. Подготовката за този момент трябва да започне отрано. Първата грижа сл...
• Некротичните пръстеновидни петна по черешата могат да причинят от 25 до 50 % загуби. Заболяването се проявява чрез дребни, деформирани, хлоротични и нек-ротични пръстени. Хлоротичните пръстеновидни ...