Градина » Джанката е добра подложка за кайсията

 Джанката е добра подложка за кайсията

Джанката се използва нашироко като подложка за кайсията. Някои дори я използват и за формиране на стъблото на дървото, като присаждането се извършва на височина 60-70 см. Стъблото от джанката е по-устойчиво на зимните повреди и проявите на апоплексия са по-рядко явление. Предимството на джанковата подложка се състои в по-добрата й приспособимост към различни почви и особено към по-тежки и преовлажнени. Джанковите семена поникват по-дружно и се развиват по-добре, което позволява засяването им направо в първото поле на питомника и присаждането им като едногодишни. Събирането и подготовката на семената е както при кайсиевите семена, но стратификацията им продължава по-дълго – 120-140 дни. Един от най-сериозните недостатъци на тази подложка е проявата на несъвместимост с кайсията. Затова понякога растенията загиват много рано. Това налага предварително проучване на подходящи форми от джанката, които се срастват добре с кайсията.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Искате ли да берете зрели дини през май

За целта първо трябва да си произведете разсад. Семената се засяват през януари в саксийки с диаметър 10-12 см. Във всяка се поставят по 2-3 семена. По време на поникването температурата да е 23-26 гр...

Кога и как да поливаме лозите

Много важен фактор за гроздопроизводството е напояването през вегетацията на лозата. През периода на цъфтеж (май-юни) не се полива. Влагата за лозите в този период се осигурява за сметка на влагозапас...

Трудно ще се избавите от белокрилката

От доста отдавна у нас оранжерийната белокрилка е най-опасният неприятел на зеленчуковите култури. Въпреки, че срещу нея производителите правят не малък брой пръскания в много случаи получените резулт...

Вируси могат да унищожат овошките ви

Повредите от бактериални, вирусни и фитоплазмени болести при новозасадените овошки могат да провалят 70, дори 90% от реколтата. Докато овощарите са запознати с предпазните мерки и с лечението на бакте...

Начало