През есента скромната офика изглежда като красиво бижу и често погрешно е наричана “калина”. С блестящите коралови или жълти гроздове, каквито са плодовете й, ние можем да си наберем и засеем, за да я имаме като украшение в градината.
През есента или пролетта
Плодовете на офиката се събират през ноември. Те се разтриват добре, за да се изчистят от месестата им обвивка. Засяват се в лехи с бразди. Покриват се с почва, на три пъти по-дебел слой от големината на семената.
За да се предпазят от много ниските зимни температури е добре да се покриват с подръчни материали и клонки.
Ако количеството на получените семена е малко, могат да се засеят в сандъчета с много лека почва, в състава на която да има и пясък.
Можете да засеете семената на офиката и през пролетта. Тогава те ще поникнат за няколко седмици и няма да имат нужда от покритие.
Школуването
Когато навършат две години са готови младите фиданки да бъдат школувани. Те се изваждат от лехата и се засаждат на новите си места на по-големи разстояния едно от друго – от 0,50 м до 1 м. Грижите за младите растения продължават. Те се окопават редовно, а при засушаване, се поливат. Най-подходящ сезон за новото засаждане е есента. Възможно е и напролет, но преди разлистването и новата вегетация.
Полагат се грижи и за здравето на офиката. Често тя страда от ръжда на листата.
И след беритбата ягодите имат нужда от хранителни вещества. По това време се образуват нови листа и ластуни и се залагат плодните пъпки за следващата година. Затова се препоръчва да се подхранват едно...
Малцина са любителите на цветя, които могат да се похвалят, че техните мушката са красиви през цялата година. От неоправдана любов често те отглеждат изтеглени, погрознели растения в една саксия годин...
Искате да си насадите ягоди? Преди обаче за започнете, добре преценете къде да ги настаните. При наклон над 10 градуса е желателно мястото да се терасира. Площта се разчиства от камъни, ненужни храсти...
Често, щом се говори за почва, става дума и за нейната реакция, която се обозначава с буквите рН (пеха). Той дава представа дали даден разтвор има алкална или кисела реакция. Всички разтвори (плодов с...