Градина » Познавате ли сорта Перла

 Познавате ли сорта Перла

За удобство любителите лозари най-често наричат Перла унгарския сорт Перл дьо Ксаба. С такова има обаче може да се похвали и българският сорт Черна перла.
Перл дьо Ксаба е изключително ранозрял. При нашите условия гроздето му узрява в края на юли и началото на август. Ражда средно големи гроздове със средно едри жълто-кехлибарени зърна. Плодовото им месо е сочно, крехко с приятен лек мискетов аромат. Кожицата на зърната е тънка и много лесно се напуква, особено след валежи. Това прави гроздето уязвимо на болестта сиво гниене. Зрялото грозде много се напада от оси и птици.
Лозите от този сорт са със средна по сила растяща способност и слаба студоустойчивост. При измръзване обаче проявяват добра възстановителна способност. Може да се отглеждат до 600 м надморска височина. Отличават се със добра родовитост. Добивът от една лоза е между 3 и 5-6 кг, в зависимост от формировката – по-висок при високостъбленото асмовидно отглеждане. Подходящата резитба е смесената – чепове с две очи и дълги плодни пръчки с 10-12 очи, независимо от формировката.
За любителски цели си заслужава да се отглеждат 1-2 лози от този сорт. Така семейството успява да оползотвори реколтата, или поне по-голямата част от нея, преди това да са направили осите в своя полза.
Черна перла е сорт, получен чрез кръстосването на Перл дьо Ксаба и Блек роз от проф. Здравко Занков. Гроздето му узрява в началото на август. Ражда средно големи гроздове със средно едри зърна, сочни, също с лек приятен мискетов аромат. Кожицата на зърната е тъмносиня на цвят, жилава и поради това не се напада от осите.
По сила лозите са средно растящи. Отличават с много добра родовитост. Средният добив на грозде от лоза е 5-6 кг. Подходящата резитба, независимо от начина по който са формирани лозите, е късата – чепове с две очи. Когато се оставят дълги плодни пръчки, лозите се претоварват, леторастите остават тънки, слаби и растенията бързо закържавява. Сортът има средна устойчивост на ниски зимни температури и проявява добра възстановителна способност след повреди от измръзване. Подходящ е за отглеждане до 700 м надморска височина.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Засадете декоративното зеле

Ако все още не сте засадили декоративното зеле, можете да го направите до края на октомври, стига да имате разсад. Декоративното зеле представлява двугодишно тревисто, най-често високо до 60 см растен...

Засейте няколко слънца в градината

През март е най-подходящият момент направо в градината да се засеят семената на декоративния слънчоглед. Най-популярен у нас е едногодишният слънчоглед, който има кичест вариетет. Стъблото е доста вис...

Пролетни грижи за малините

Малината има сравнително големи изисквания към почвената влага, когато интензивно растат издънките и се формират плодните органи. Едва след обиране на последните плодове, намаляват нуждите от вода при...

Топкарамфилът се засява сега

За производство на разсада семената на топкарафила (самакитката, турския карамфил) се засяват на открити лехи в периода юли-август. За 1 кв. метър са необходими 1 г семена. Засяват се по-рядко, по въз...

Начало