Процесът, при който обръщането на почвата става заедно с растящата върху нея зелена маса, е известен като зелено торене. Влиянието на зеленото торене е подобно на оборския тор - обогатява почвата с ценни микроелементи и азот. Въпреки това зеленото торене се прилага твърде рядко, тъй като ангажира обработваема площ, която остава без реколта. Но зеленото торене има голямо бъдеще, тъй като оборските торове не са достатъчни за цялата обработваема площ. Още повече, ако засятото растение е бобово. Те са едни от най-важните култури, които помагат във възстановяването на азотното съдържание на почвата. Той се набавя от бобовите растения, които имат свойството да "отглеждат" по корените си азотофиксиращи бактерии във вид на грудки. За зелено торене се използват люцерната, фий, чийто шушулки и зърно са ценна храна за животните.
Много ценен бобов вид е соята, чийто зърна и брашно са храна не само за животните, но и за човека. Ценни бобови растения са също баклата и граха, които не само са добра храна за човека, но и обогатяват почвата с грудкови бактерии от азотофиксиращи видове. Не бива да се пропуска и самият боб. Тези култури са особено подходящи за планински терени, където трудно може да се изкара оборски тор.
Биоогичните особености на кайсията предполагат тя да се отглежда по поречието на Дунав, по Северното Черноморие и в микрорайони с по-топъл климат. Поради омекотяващото влияние върху климата на големит...
Още през първите дни на януари може да бъде засято ранното зеле. Така някои градинари ускоряват производството. Има обaче едно важно условие за този начин. Трябва да се използва ранен сорт, който след...
Това от една страна е защото тогава посягаме към зазряващото грозде, а от друга – защото не е водена до момента борба, числеността на неприятеля е голяма, пораженията – също. При системна борба може и...
Никандрата (Nicandra) е оригинално едногодишно растение, открито в Южна Америка през 1759 г. В Перу и Боливия се отглежда като техническа култура и се разпространява под името “перуанска ябълка”. В Ев...