Градина » От прекалена влага салатите заболяват

 От прекалена влага салатите заболяват

Салатите, които все още са навън или са засети в оранжериите, могат да се разболеят от бактериоза. Причинява я бактерия, която се намира в почвата или в оборския тор. Има две форми на проявление. При едната листата и стъблата увяхват и загиват. При другата - върху жилките на листата и по стъблата се появяват дребни воднисти вдлъбнати петна. Може да загине и целият лист. Бактерията заразява отслабналите растения, които растат при по-ниска температура, при малко светлина и прекалена влага. Щом забележите признаците на заразата, намалете влажността и ако отглеждате салатките в оранжерия, повишете температурата.
Ако обаче петната са хлоротични и закръглени, това е мана. Когато влажността е по-голяма от долната страна на листата се образува рехав бял спорообразуващ налеп. Петната прегарят. Те се появяват и по стъблата. Гъбата, която причинява заболяването, се намира в растителните остатъци. Заразата се разпространява силно при голяма влага. Щом се появи, трябва да унищожите първите заразени листа.
Срещу маната пръскайте с алиет флаш – 30 г при карантинен срок 4 дни, ридомил голд МЦ38ВГ – 25 г при карантинен срок 20 дни или дитан М-45 – 20 г при карантинен срок 20 дни. Дозите са за 10 литра вода.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Как да се грижим за каменоломката

Каменоломката (Saxifraga stolonifera) от семейство Каменоломки (Saxifra-gaceae) е обичано стайно растение, въпреки че не грабва погледа веднага. Българското й име е буквален превод на ботаническото - ...

Времето на гроздобера

Допреди много години официално за начало на гроздобера в цялата страна се обявяваше Кръстовден (27 септември). Това обаче е погрешно. В различните райони гроздето не узрява по едно и също време. Разли...

Плодов червей напада ябълките

Ябълковият плодов червей презимува като възрастна гъсеница под старата напукана кора, в пукнатините на подпорите, в плодохранилищата, амбалажа и в почвата, близо до повърхността и до стъблата на овошк...

Пазете виното от кафяво пресичане

Кафявото пресичане по същество не е болест, а повреда и от него не се лекува, а предпазва. Не се и забелязва, докато виното е напълно изолирано в добре затворен съд. В съприкосновение с въздуха обаче ...

Начало