Градина » Как се размножава хортензията?

 Как се размножава хортензията?

Културните вариетети от хортензиите не дават семена и размножаването им се извършва по вегетативен път – чрез стъблени резници. Майчините растения се избират още по време на цъфтенето. През януари те се внасят в цветарник с температура 10-12°С, за да образуват леторасти, годни за резници. Вкореняването на резниците започва от март и продължава до май.
Резниците се режат на два възела, като листата се съкращават силно, като се запазва само около 1/3 от петурата на листа. След това растенията се оставят във вкоренилище с температура на пясъка 14-15 градуса, като се поддържа висока въздушна влажност. Те трябва да се засенчват и да се пазят от завяхване. Вкореняването става за 10-15 дни. Вкоренените резници се засаждат в сандъчета или направо върху стелажа на разстояние 10 см едно от друго. По–късно те се засаждат последователно в саксии № 11 и 15-18. През май хортензиите се засаждат в открита специално подготвена леха. През лятото растенията се оставят на пълно слънце и се поливат изобилно. До есента леторастите трябва да узреят и всеки от тях да завършва със силно развита пъпка.
За да се осигури узряването на рано цъфтящите вариетети, през август те започват да се засушават. Засушаването става постепенно, така че да не се допусне завяхване на листата или сбръчкване на клончетата. При късно цъфтящите вариетети почивката е от септември – октомври. По същото време растенията отглеждани в свободна почва се засаждат в саксии. Листата на пресадените растения обикновенно окапват преди започване на студовете. Ако в този момент някои от тях са все още запазени, те се изрязват, за да се избегне загниването им през зимата. При изрязването дръжките на листата се запазват . По-късно те пожълтяват и сами окапват.
Преди започване на студовете растенията се прибират в дълбок студен парник при температура 5-6°С и от време на време се овлажняват.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Пивко вино от малко грозде

Как да си направя вино от малкото грозде от асмата? – пита Г. Мирчева Най-важните условия в направата на виното са захарното съдържание на гроздето и хигиената. Не очаквайте да получите вино за п...

Правила за пресаждане на стайни растения

Първо: Новата саксия не трябва да превишава по размер с 3-5 см предишната. Голяма е вероятността растението да не може веднага да усвои почвата и затрупалият го субстрат да го погуби. Но има и растени...

Познавате ли английското мушкато

Английското мушкато, по-известно като налба, съществено се различава от по-популярните си събратя. Нарича се английско, защото естествената му форма е била обект на продължителна селекция в Англия, бл...

Закалете разсада

Преди да излезе на полето, разсадът трябва да се закали. Така младите растения ще са по-устойчиви на захлаждане, ще издържат на засушаване и на резки температурни колебания. Разсадът трябва системно д...

Начало