Градина » Как се размножава хортензията?

 Как се размножава хортензията?

Културните вариетети от хортензиите не дават семена и размножаването им се извършва по вегетативен път – чрез стъблени резници. Майчините растения се избират още по време на цъфтенето. През януари те се внасят в цветарник с температура 10-12°С, за да образуват леторасти, годни за резници. Вкореняването на резниците започва от март и продължава до май.
Резниците се режат на два възела, като листата се съкращават силно, като се запазва само около 1/3 от петурата на листа. След това растенията се оставят във вкоренилище с температура на пясъка 14-15 градуса, като се поддържа висока въздушна влажност. Те трябва да се засенчват и да се пазят от завяхване. Вкореняването става за 10-15 дни. Вкоренените резници се засаждат в сандъчета или направо върху стелажа на разстояние 10 см едно от друго. По–късно те се засаждат последователно в саксии № 11 и 15-18. През май хортензиите се засаждат в открита специално подготвена леха. През лятото растенията се оставят на пълно слънце и се поливат изобилно. До есента леторастите трябва да узреят и всеки от тях да завършва със силно развита пъпка.
За да се осигури узряването на рано цъфтящите вариетети, през август те започват да се засушават. Засушаването става постепенно, така че да не се допусне завяхване на листата или сбръчкване на клончетата. При късно цъфтящите вариетети почивката е от септември – октомври. По същото време растенията отглеждани в свободна почва се засаждат в саксии. Листата на пресадените растения обикновенно окапват преди започване на студовете. Ако в този момент някои от тях са все още запазени, те се изрязват, за да се избегне загниването им през зимата. При изрязването дръжките на листата се запазват . По-късно те пожълтяват и сами окапват.
Преди започване на студовете растенията се прибират в дълбок студен парник при температура 5-6°С и от време на време се овлажняват.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Желатинът поглъща танина във виното

След алкохолната ферментация, която продължава около 10 дни, виното трябва да се източва от джибрите. Тогава виното е грубо, тръпчиво, таниново с малко неприятен вкус, ако е направено от сортовете Каб...

Кога да подрежем касиса?

Още през февруари! През март може да се окаже, че сте закъснели. Защо ли? Защото касисът се събужда рано от зимен покой, соковете се раздвижват и започват да изнасят резервните хранителни вещества по ...

Засаждане в шахматен формат

Понякога градинките, с които разполагаме, са съвсем малки. На ограниченото пространства ни се иска да имаме красиви цветя, но пък и малко зеленчуци. Как да поберем повече в тази теснотия? На помощ т...

Не изхвърляйте люспите на лука

Всичко от лука може да бъде оползотворено. Дори люспите. Не ги изхвърляйте, защото ще ви свърщат хубава работа. Не всички знаят за свойствата на луковите обелки като ефективен тор за растенията. В тях...

Начало