Градина » Погрижете се за зеленчуците

 Погрижете се за зеленчуците

Ранните домати в различно време през месеца според района и срока на засаждане достигат в развитието си фазата четвърто-шесто съцветие. Това е моментът, в който трябва да се отстранят върховете им. Така се ускорява наедряването на подовете и узряването им. Върхът се прекършва над два все още недоразвити листа над най-горното съцветие, независимо дали то е четвърто, пето или шесто.
Средно ранните домати според времето на засаждане в предходния месец сега се окопават първи или втори път. С окопаването леко се загърлят, като се оформят по този начин и поливни бразди.
Разсадът за късни домати се засява още в началото на месеца в лехи на слънчево и проветриво място. Този разсад не се пикира и затова семената се засяват по-рядко – до 1,5 г на квадратен метър.
Ранният пипер през юни се окопава за трети път. С това окопаване се подхранва с малко (150-200 г на 10 кв. метра) амониева селитра.
Краставиците, отглеждани на открито, навлизат във фаза плододаване. Плодовете трябва да се откъсват редовно, щом достигнат консумативна зрялост. Заедно с нормално развитите плодове се откъсват и деформираните и повредените по някаква причина. Навременното освобождаване на растенията от нормални и повредени плодове е условие за образуването на нови, а с това и получаването на по-висок добив.
Готварските тиквички, отглеждани като ранни, навлизат във фаза плододаване. За беритбата им важи това, което е важно и за краставиците.
Дините и пъпешите се окопават редовно, за да се отстранят плевелите и да се намали изпарението на влагата от почвата. Стъблата се покриват на отделни места с купчинки пръст, за да не се усукват от вятъра. При възможност се извършват поливки в ранните сутрешни часове.
Градинският фасул се налага да бъде поливан все по-често, обикновено по веднъж в седмицата, но при нужда и по три пъти на две седмици. Започва беритбата. Чушките се откъсват в млада възраст. Това стимулира образуването на нови.
Бамята, най-късно засяваното зеленчуково растение през пролетта, през юни бързо се развива. Щом образува 2-4 листа, се окопава първи път. Когато броят на листата нарасне до 6-8, се окопава и втори път. С това окопаване при нужда се извършва прореждането, както и подхранването с малко (около 150 г на 10 кв. метра) амониева селитра.
Разсадът за късно зеле и късен карфиол се засява в първата половина на месеца. Най-подходящият срок за различните райони на страната е между 5 и 15 юни. За да се избегне пикирането, семената се засяват рядко – по 2,5-3 г на квадратен метър. За 100 кв. метра са необходими 8-10 г семена.
Морковите, отглеждани като ранни, стават годни за прибиране. През втората половина на месеца се засяват семената за късно производство. Продукцията от тях се използва предимно за съхранение в прясно състояние през зимата и за приготвяне на туршии.
Зимният чесън става готов за прибиране обикновено през първата половина на месеца. Подходящият момент е когато долните 3-4 листа са пожълтели, в обедните часове растенията завяхват, а люспите на луковиците са кожести.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Кои ягоди да садим в планинските райони

Много ягодоплодни растения виреят добре в районите над 800 м н.в. От ягодовите сортове може да се отглеждат Кембридж Форит, Редгаунтлед, Покахонтас, Зенга Зенгана, Горела, Белруби и Биляна. Много силн...

Водният зюмбюл почиства аквариумите

Водният зюмбюл (Eichornia crassipes) е от семейство Pоntederiасeae. Големите листа на това плаващо растение са разположени на дебели дръжки и събрани в розетка. Черните мъхести корени са събрани в гъс...

Съберете семена от собствения бостан

Мнозина градинари вече отгледаха прекрасни дини и пъпеши. Разбираемо е, че искат и догодина да имат от същите сортове. От кой обаче точно плод да вземат семе? Задължително се избират най-типичните за ...

Зимни грижи за кактусите

Грижите за кактусите, които се култивират в домашни условия, са достатъчно прости и почти еднакви. През зимата най-добрата температура за кактусите е 15-20 градуса, но те без повреда могат да понесат ...

Начало