Градина » Не поливайте разсада вечер

 Не поливайте разсада вечер

Всяка година на много стопани се случва да загине разсадът от домати, пипер, зеле, салата. Стъблото на растенията които загиват около почвата потъмнява и стръковете полягат. Как може да се излекува такъв разсад?
Описаната болест е „черно краче". Тя не се лекува, но растенията може да се предпазят от появата й. Причинителите на тази болест са няколко форми патогенни гъби, които практически винаги присъстват в почвата. Но за тяхното развитие е необходимо влажен въздух, още по-добре капки вода в сандъчетата в които се отглежда разсадът на границата почва-въздух.
Затова при поливането горният слой на почвата (0.5 см) трябва да остава сух. Водата трябва да се сипва в подложката или в края на сандъчето. Не бива разсадът да се полива вечер, а също и когато времето е облачно. Болестта се развива много бързо и ако посевът е много гъст, почвата е студена, сандъчетата са поставени на течение или са сложени на място със северно изложение.
Ако забележите болни растения в разсада, внимателно ги отстранете заедно с почвата.Останалите растения се мулчират с тънък слой речен пясък, който трябва да бъде смесен с дървесна пепел или стрит дървесен въглен. Може да се използва и активен, който се продава в аптеките.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Вируси тормозят вишни и череши

• Некротичните пръстеновидни петна по черешата могат да причинят от 25 до 50 % загуби. Заболяването се проявява чрез дребни, деформирани, хлоротични и нек-ротични пръстени. Хлоротичните пръстеновидни ...

Дойде време за оранжерийните краставици

Разсадът за оранжерийни краставици се засява в различно време според климатичните условия на района и броя на покритията на оранжерията. В най-южните райони на страната подходящият момент настъпва око...

Накъде да въртим саксиите

Завъртането на саксиите с растения по време на растежа на една или друга страна в болшинството случаи не е важно - главното е винаги това да става бавно, с не повече от 10 градуса. Изключение правят л...

Превъзходно вино от дребни ябълки

В редица държави ябълковото вино е много популярно и е известно с наименованието сайдер и апфелвайн. За приготовянето му се използват узрели, сочни и ароматни плодове. Неузрелите от по-късните сортове...

Начало