Градина » Ароматният бъз освежава градината

 Ароматният бъз освежава градината

Нацъфтелият ароматен и полезен за здравето бъз сега ни радва и с предупреждението, че настъпва знойното лято. Даже и най-мрачните и дъждовни дни не могат да затъмнят блясъка на слънчево жълто-белите цветове, събрани в чадърести метлици. На тяхното излъчване и привлекателност не устояваме не само ние, хората, но и пчелите. От рода Бъзови, който наброява двайсетина по света, у нас са познати два - черен и червен.
По-голямо лечебно значение има черният бъз (Sambucus nigra). Той представлява дървовиден храст, който поема с охота летните слънчеви лъчи, но можем да го срещнем и на полусянка. За местата, където се развива отлично и цъфти обилно, трябва да сме сигурни, че почвата там съдържа азот. Може да го срещнем и на необичайни за него кътчета, най-вече край къщи и градини. Птиците, хранещи се със семената и плодовете на бъза, са главният разпространител на този храст по естествен път.
Корените, макар и плитки, имат широк обхват с голям диаметър и извличат азота и минералите от почвата максимално. Кората на стъблото на черния бъз е напукана, с жълтеникав цвят. Клоните са сиво-зелени, с бяла сърцевина, а листата са заострени и ситно назъбени по края, опадат наесен. При разтриване с ръка издават неприятна специфична миризма. Плодовете са сочни зърна - на цвят черно-виолетови, и с лъскавината си привличат отдалеч птиците - своите главни разпространители.
Освен че семената на червения бъз са с по-светла - червена окраска, той цъфти през май-юни и листата му са по-тесни и със силно заострени върхове.
Летните лъчи на слънцето явно придават по-силен ефект на лечебните свойства на черния бъз. Трябва да побързаме със събирането на цветовете, ако не сме го направили досега.

Чаят е лековит

Ако искаме през зимата да си правим ароматен и лековит чай от бъз, е необходимо да си съберем сега цветове. Веднага ги разстиламе и сушим на сенчесто и проветриво място. Натрупаме ли ги едно върху друго, те ще почернеят и ще загубят аромата си. След изсушаването можем да отделим дръжките, като стрием през сито цветовете, и да ги съхраним в книжни опаковки или стъклени буркани. Цветовете са богати на витамин С, танини и етерични масла. Чаят и запарките се препоръчват на болни от хрема, бронхит, туберкулоза и дори диабет. Има ефект и като слабително и пикочогонно средство. В медицината се използват не само цветовете, но и кората на стъблото, листата и корените.

Най-лесно се хваща от издънка

Ако неволно отсечем този храст-дърво, той дава множество пьнни издънки. Полезно е да го имаме във всяка градина, за да си берем екологично чисти цветове. Минаващите коли, промишлените предприятия замърсяват въздуха, а бъзът поема въздушната влага и съдържащите се вредни газове. Отглеждането със семена е по-бавно за нас, освен ако не са помогнали птиците. По-разумно е да си закупим фиданки от горските разсадници, макар че може и вегетативно да го размножим чрез резници.
Добитите по семенен път фиданки много бързо нарастват и цъфтят, стига да им отделим слънчево място в градината.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Защо засадената боровинка не се развива?

Ако сте засадили боровинка в градината и тя не се развива добре - расте много слабо, а листата и са синьо-зелени, има няколко вероятни причини за това. Възможно е посадъчният материал да не е бил с до...

Нарът внася екзотика в градината

Екзотичното растение ще внесе разнообразие в градината ви. Субтропично растение, над 100 години. Нарът е силно разклонен храст или дърво, което стига височина от 1,5 до 5 м, обича богати на органични ...

Лозата се пръска и когато цъфти

Лозите цъфтят до около средата на юни, тази година обаче закъсня най-малко с двадесетина дена. В същото време паднаха обилни и продължителни дъждове. Зарази плъзнаха навсякъде из лозята. Не са малко...

Десертното грозде се нуждае от хумусни почви

Десертните сортове лози предявяват по-високи изисквания към почвата в сравнение с винените. Те се развиват по-добре на по-дълбоки и свежи почви, които не са тежки и сбити, а са по-богати на хумус и с ...

Начало