Билката се чувства добре на слънчево място и завет
Като многогодишна майораната се среща в Северна Африка, от там е пристигнала у нас. Популярна е почти в цяла Европа. Растението обича топлината и светлината, не издържа зимните студове и се отглежда като едногодишна култура. Семената поникват при 20-25 градуса. Изберете слънчево и добре защитено от вятъра място. Предпочита богати почви - черноземните и глинесто-песъчливите, с добра структура и водопропускливи. Добре се чувства наторена, но оборският тор трябва да се внася на предшественика.
От семка или от разсад
Почвата трябва да е много добре подготвена, защото семената са дребни. Те не бива да попадат по-дълбоко от 0,5 см, иначе няма да поникнат. По-подходящо е отглеждането на разсад. През март се засява в топли, полутопли или студени парници. За 1 кв. м. трябват 1,5 - 2 г семена, обикновено смесени с растителна пепел в съотношение 1:10. Сее се в редове или разпръснато. След това се покрива с пресят и много добре разложен оборски тор. Полива се със затоплена вода и парникът се покрива с рамки. Когато разсадът е на височина 4-5 см, започва закаляването. В началото постепенно, а след това постоянно се проветрява. В края на април рамките се свалят. Добрият разсад е изпечен, висок най-малко 6-7 см и с разклонено стъбло.
Засажда се в началото на май
Мястото се набраздява на разстояние 40-50 см. Растенията се засаждат по склона на браздите на 13 - 16 см едно от друго. След десетина дни празните места се попълват. Посевът редовно с окопава и полива. Подхранва се с азотен тор. Получават се две реколти.
Майораната често заболява от алтернария. Причинителят е гъба, която предизвиква кафяви петна по листата и така се влошава качеството им. Затова трябва да се взимат мерки навреме. Добре изсушените листа са със сиво-зелен цвят и приятен аромат.
Двойна употреба
Майораната е богата на етерично масло, има специфичен приятен аромат. Намира приложение в парфюмерийната и хранително-вкусовата промишленост. Изсушените листа подправят месни, зеленчукови, рибни ястия, колбаси, ароматизират вина. Но растението има и лечебни свойства. Успокоява болката, действа пикочогонно. Препоръчва се при стомашни болки, чернодробни заболявания, бронхити, сенна хрема.
Обикновена практика е, най-вече поради незнание, след беритбата на плодовете малините да се оставят свободно да растат и да се сгъстяват. Ако и вие сте постъпили така, повече не може да отлагате. П...
Обикновената практика е лукът да се отглежда като двегодишно растение. През първата година от засетите семена се получават дребни луковички, известни като арпаджик, а през втората година те се засажда...
Сега е време за сеитба на късното зеле. Използват се различни сортове. Кьосе 17 е с вкусни зелки, подходящи за кисело зеле, но е много чувствително на мана. Балкан е най-разпространеният у нас сорт за...
Черната акация, известна още като аморфа (Amorpha fruticosa), е медоносно растение от семейство Бобови (Leguminosae). Представлява изправен храст, висок до 2-3 м, с тънки прави клонки и текопере...