Градина » Торене на тревните площи

 Торене на тревните площи

Торенето на декоративните тревни площи се налага от ежегодното и многократно изнасяне на хранителни вещества при косенето на тревата. Честото поливане също е причина за обедняване на почвения слой. В резултат на това тревната площ буренясва, растежът й се забавя, оплешивява, намалява сухоустойчивостта й. За да се възстанови недостигът на хранителни елементи, трябва да се внасят органични и минерални торове.
Необходимостта на основните хранителни елементи може да се определи на око - по външния вид на тревата. При липса на азот, тя е с жълто-зелен цвят, долните листа изсъхват и придобиват светлокафяв цвят. При недостиг на фосфор развитието на младите треви се задържа, долните листа тъмнеят и пожълтяват и когато изсъхнат, са тъмнокафяви или с черен цвят. При недостиг на калий средните и долни листа започват да жълтеят откъм върха и при това по краищата на листата се появяват петна и те отмират.
За торене се използват органични и минерални торове. Органичните торове могат да се внасят периодично през 3-5 години. Разпръскват се на ивици, широки от 1-1,5 м, равномерно по повърхността на тревната площ.
Сега широко се използва торенето с минерални торове на декоративните градини. Примерната норма за подхранване на интензивно поддържани тревни площи с азот е 2 пъти годишно по 3 кг/100 кв. м. Комбинираният тор е 3-4 кг на 100 кв. м, 2-3 пъти годишно. Фосфорното подхранване със суперфосфат се прави есен, при зазимяване на тревата. Необходимото количество е в границите от 3-7 кг на 100 кв. м.

Как да го направим:

- торът да се разпръсква равномерно, машинно или ръчно, така че на всеки квадратен сантиметър да се пада по една гранула - визуално;
- разпръскването се прави върхо окосена трева;
- след всяко подхранване се полива с вода;
- торовете да се разпръскват рано сутрин или вечер;
- при всяко разпръскване се вземат предпазни мерки: работникът да е с предпазна маска, плоски защитни очила, ръкавици, работно облекло;
- след привършване на работата лицето и ръцете се измиват добре със сапун и вода.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Вторична ферментация на виното

Обикновено, когато въпреки естествената захарност от гроздето, някои винари прибавят допълнително захар, образуваният алкохол спира нормалната ферментация понеже спиртните ферменти не понасят голяма с...

Дойде време за късните корнишони

В почти всяка градина се отглеждат краставици за салата или за туршия. За да се развиват добре растенията обаче, стопанинът трябва да познава техните изисквания и да ги осигурява навреме. Краставиците...

Хубавата анасонлийка е двойно препечена

Веднага трябва да се изварят ферментиралите плодови каши. Ако се забавите много, е вероятно да вкиснат или да плесенясат, а алкохолът ще излети. Обикновеното алкохолно съдържание на този материал е 3-...

Накарайте доматите да раждат дълго

Мнозина градинари не разполагат с достатъчно площ и затова често питат какво да направят, за да може по-дълго време да имат пресни домати. Наистина, възможно е да се удължи плододаването на ранните ...

Начало