Градина » Сега е моментът да размножите чемшира

 Сега е моментът да размножите чемшира

Чемширът се отглежда с търпение, защото е бавнорастящ, но живее до 700 години. Не е взискателен към почвите - колкото и да са бедни и лишени от влага, но изисква въздушна влага. Среща се както на припечни, така и на сенчести места. Издържа на ниски температури. За украса на паркове, градини и огради се търси много благодарение на податливостта си да се формира с ножица.
Размножава се чрез зелени резници. Това са части от невдървенели още леторасти и се берат от средата на юни до края на юли, рано сутрин. Зелените резници, събрани от ма-точниците на чемшира, са с дължина от 5-6 см и при пренасянето до парниците е наложително да са увити в навлажнени кърпи с цел да се ограничи до минимум изпарението.
Парниците, където продължава отглеждането, също трябва да са подготвени и оросени добре предварително. Всеки парник се зарежда с дебел пласт градинска почва. Върху нея се насипва пласт от 2-3 см пресят торф и най-отгоре се създава покритие от промит и пресят едрозърнест пясък с дебелина 2-3 см. Събраните резници се полагат отвесно в пясъка на дълбочина 5 см и внимателно с ръка се прибира и уплътнява добре пясъкът около всеки резник. Ежедневното оросяване, проветряване и засенчване е задължително. През октомври вашите резници ще имат вече коренчета. За да не измръзнат растенията през зимата парниците се покриват с рогозки. Напролет се засаждат.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Дайте азот на малините

Малиновите растения всяка година изразходват големи количества вещества, за да изхранят плодовете, стъблата заместници и кореновите издънки. Поради тези причини почвата се изтощава. А малината не е в ...

Подгответе се да засеете захарната царевица

Много добрите вкусови качества и голямата хранителност на захарната царевица я правят една от най-разпространените и предпочитани култури. Отглежда се заради семената, които имат значителна калорична ...

Отгледайте сами разсад за домати

Домати на открито се отглеждат с предварително произведен непикиран разсад или чрез директна сеитба на семената (безразсадно) на много добре подготвени за целта площи. Разсадът се произвежда в неото...

Избавете се от калта във виното

След приключване на бурната алкохолна ферментация във виното протича и тиха и виното започва спонтанно да се избистря. На дъното на съда се образува различна по обем утайка, която повечето стари винар...

Начало