Градина » Сега е моментът да размножите чемшира

 Сега е моментът да размножите чемшира

Чемширът се отглежда с търпение, защото е бавнорастящ, но живее до 700 години. Не е взискателен към почвите - колкото и да са бедни и лишени от влага, но изисква въздушна влага. Среща се както на припечни, така и на сенчести места. Издържа на ниски температури. За украса на паркове, градини и огради се търси много благодарение на податливостта си да се формира с ножица.
Размножава се чрез зелени резници. Това са части от невдървенели още леторасти и се берат от средата на юни до края на юли, рано сутрин. Зелените резници, събрани от ма-точниците на чемшира, са с дължина от 5-6 см и при пренасянето до парниците е наложително да са увити в навлажнени кърпи с цел да се ограничи до минимум изпарението.
Парниците, където продължава отглеждането, също трябва да са подготвени и оросени добре предварително. Всеки парник се зарежда с дебел пласт градинска почва. Върху нея се насипва пласт от 2-3 см пресят торф и най-отгоре се създава покритие от промит и пресят едрозърнест пясък с дебелина 2-3 см. Събраните резници се полагат отвесно в пясъка на дълбочина 5 см и внимателно с ръка се прибира и уплътнява добре пясъкът около всеки резник. Ежедневното оросяване, проветряване и засенчване е задължително. През октомври вашите резници ще имат вече коренчета. За да не измръзнат растенията през зимата парниците се покриват с рогозки. Напролет се засаждат.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Кога да подкастрим къпините

Повечето сортове къпини понасят температури от минус 20 до минус 25°С, без да претърпят някакви особени вреди. Често причината за уврежданията не е ниската температура, а вятърът, които изсушава корат...

Десет златни правила за начинаещия цветар

1. Не заливайте растенията. На корените им е нужна не само вода, но и въздух. Постоянно преувлажнената почва може да унищожи голяма част от цветята ви. Научете се да ги поливате правилно. 2. Осигуре...

Прибирайте редовно зарзавата от градината

Беритбата в точния момент стимулира растежа, образуват се повече нови завръзи. Ако се забавите, хранителните вещества ще отидат към семената. За да се определи правилно времето на прибиране, трябва да...

Кладницата е най-лесна за култивиране

Прочутият гъбар Владимир Куц пред recepty.bg - Г-н Куц, казват, че кладницата е най-вкусната гъба, но много хора не я познават добре. Разкажете нещо повече за тази гъба. - Опитните гъбари см...

Начало