Чемширът се отглежда с търпение, защото е бавнорастящ, но живее до 700 години. Не е взискателен към почвите - колкото и да са бедни и лишени от влага, но изисква въздушна влага. Среща се както на припечни, така и на сенчести места. Издържа на ниски температури. За украса на паркове, градини и огради се търси много благодарение на податливостта си да се формира с ножица.
Размножава се чрез зелени резници. Това са части от невдървенели още леторасти и се берат от средата на юни до края на юли, рано сутрин. Зелените резници, събрани от ма-точниците на чемшира, са с дължина от 5-6 см и при пренасянето до парниците е наложително да са увити в навлажнени кърпи с цел да се ограничи до минимум изпарението.
Парниците, където продължава отглеждането, също трябва да са подготвени и оросени добре предварително. Всеки парник се зарежда с дебел пласт градинска почва. Върху нея се насипва пласт от 2-3 см пресят торф и най-отгоре се създава покритие от промит и пресят едрозърнест пясък с дебелина 2-3 см. Събраните резници се полагат отвесно в пясъка на дълбочина 5 см и внимателно с ръка се прибира и уплътнява добре пясъкът около всеки резник. Ежедневното оросяване, проветряване и засенчване е задължително. През октомври вашите резници ще имат вече коренчета. За да не измръзнат растенията през зимата парниците се покриват с рогозки. Напролет се засаждат.
Повечето сортове къпини понасят температури от минус 20 до минус 25°С, без да претърпят някакви особени вреди. Често причината за уврежданията не е ниската температура, а вятърът, които изсушава корат...
1. Не заливайте растенията. На корените им е нужна не само вода, но и въздух. Постоянно преувлажнената почва може да унищожи голяма част от цветята ви. Научете се да ги поливате правилно. 2. Осигуре...
Беритбата в точния момент стимулира растежа, образуват се повече нови завръзи. Ако се забавите, хранителните вещества ще отидат към семената. За да се определи правилно времето на прибиране, трябва да...
Прочутият гъбар Владимир Куц пред recepty.bg - Г-н Куц, казват, че кладницата е най-вкусната гъба, но много хора не я познават добре. Разкажете нещо повече за тази гъба. - Опитните гъбари см...