Тази изящна лиана е желана красавица за всеки български двор. Природата е сътворила над 250 вида, а човекът ги е кръстосвал така, че е произвел невъобразимо разнообразие от форми. Така например клематис херакаифолиа достига едва 90 см височина, а клематис арманди е истински гигант, който може да проточи лианата си от 8 до 18 м дължина. Баграта им също е една безкрайна феерия. Така при едроцветните форми като се започне от бялото, се преминава през всички нюанси на розово, червено и синьо в чисти багри или изпъстрени. Клематис ориентапис, който оформя много разклоняваща се лиана до 6 м дълга, е с жълто обагрени, ароматни цветове.
Единственият недостатък на тези приказно красиви растения е, че се размножават трудно.Необходимо е да сте търпеливи и упорити. Съвсем рядко може да се използват семена.
Вегетативното размножаване можете да стане по няколко начина:
Чрез присаждане
За подложка използвате див устойчив вид, върху който присаждате желания сорт.
Като се разделя храстът
Делят се само възрастни растения късно през есента. Сега е най-подходящият момент да сторите това. Ако пропуснете срока, с успех можете да разделите вашите растения много рано през пролетта, веднага след размразяването на почвата. Първо трябва да извадите растенията и внимателно да ги разделите с ръка, в краен случай да използвате нож. Не вършете това на сляпо в почвата, рискувате да повредите така дълго отглежданите екземпляри. Засадете всяка получена част поотделно, като добре притъпквате почвата отстрани на коренчетата. Веднага полейте.
Размножаването става и с отводи
Изкопайте дълги плитки ямки около растенията още сега, докато не сте изрязали растенията. Свалете внимателно стъблата, тъй като са чупливи, и ги положете в ямката, като връхчето е желателно да е свободно. Закрийте ги с рохкава почва, така че да образувате надлъжни купчинки. Ако е необходимо, полейте. През лятото на всеки възел при добро гледане е възможно да се образуват коренчета и стъбла на нови растения. През есента ги извадете и разделете внимателно на нови растения.
С резници е изпитан метод
През есента и пролетта се залагат зрели резници, а през лятото - зелени. Оформете ги така, че да включват по две пъпки. Долният отрез трябва да е на 3-4 см под пъпката. На зелените резници отстранявайте листата, за да се намали изпарението. Може да залагате резниците и на открито, но най-добре е да сторите това в саксии или сандъчета. Поливайте редовно и поддържайте висока въздушна влажност. За зелените резници е необходимо да се поддържа температура 20-22°С.
Грижите за овощните култури продължават и след прибиране на плодовата реколта. Отглеждани в продължение на по-дълъг период от време на едно и също място, овощните видове ежегодно трябва да се подхранв...
Микадото (Syngonanthus chrysanthus) е все още малко познато у нас растение. То е една страшно капризна красавица. Това странно, нежно растение изглежда като истинско бижу. Имайте предвид, че произхожд...
Листният магданоз се ползва не само като подправка. От него може да си приготвите паниран магданоз, магданозени кюфтета, супа от корените и да ароматизирате с маслото от плодовете му вина, сирена и др...
Странно е, че обикновеният шибой, който цъфти само месец-два, е толкова известен, а многогодишният му братовчед, който цъфти девет месеца в годината, се среща рядко. Еризимумът, известен у нас като бо...