Градина » И вие можете да отгледате китайско зеле

 И вие можете да отгледате китайско зеле

Китайското зеле е нов за Европа и за страната ни зеленчук. Листата са нежни и богати на витамин С и градинарите все повече се интересуват от него.
Едногодишното растение обича прохладния и влажен климат. Пониква при 18-20 градуса. Високата температура потиска формирането на главите и предизвиква цветоносно стъбло, растението стрелкува. Нуждае се от висока почвена и въздушна влажност. Когато се засуши, главите издребняват, стръковете спират да растат и скоро започват да стрелкуват.
Китайското зеле ще се чувства добре на рохкава, влагоемна и плодородна почва. Тежките и силно песъчливите не са подходящи. Предпочита угнил оборски тор.
Като втора култура е добре да заеме мястото на ранни краставици, тиквички, картофи.
Ранното китайското зеле се засява още от първата половина на февруари. Разсадът се отглежда в кофички в парници или оранжерия. Готовата продукция е готова през май.
По-подходящо за нашите условия е късното китайско зеле. Тогава няма опасност да стрелкува. Вегетационният период е от 50-60 до 80-90 дни. Хибридни сортове предлагат японски и холандски фирми. Засяват се в края на юли началото на август. По-рано растенията ще стрелкуват. Семената се засяват директно на постоянното място. Ако е сухо, полейте по направените бразди. На дълбочина около 2 см се слагат по няколко семена в гнездо, а между гнездата се оставят 30-35 см. Покрива се с влажна почва. За 100 кв. м са необходими 100 г семена.
Стръковете се прореждат, когато са на два същински листа. В гнездо се оставят само по две растения, а по-късно само едно, най-силното. Китайското зеле не понася засушаване. Подхранете и един-два пъти с амониева селитра, много добре ще подейства и оборският тор, размит в поливната вода. При напояването водата да не остава продължително около растенията, защото има опасност от гниене.
Късното китайско зеле ще е готово за прибиране през октомври. От 100 квадрата ще получите 400 кг зелки.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Не закъснявайте с прибирането на ябълките

Ябълките започват да зреят. Между беритбена и консумативна зрелост обаче има разлика. Кога да откъснем вкусния и подходящ за съхранение плод? Например трябва да се знае, че ябълките от сорта Айвания...

Една маслодайна роза ще парфюмира цяла градина

Маслодайната роза е нашата гордост. Българският аромат на гюл все още е ненадминат. В миналото розовото масло неслучайно е наричано течното злато на България. За получаването му е необходимо розата да...

Кога и как да пресадим божурите

Можем да го направим и през пролетта, но най-подходящият момент е есента и то началото й – месец септември. Това се отнася не само за божура, но и за други многогодишни видове като перуника, астилбе, ...

Черното гниене по овошките не е за подценяване

За тази болест рядко се говори, но е твърде опасна и трябва да се взимат сериозни мерки срещу нея. Напада най-често ябълката, крушата, дюлята и мушмулата, но често страдат от нея черешата, прасковата,...

Начало