Градина » Време е за сеитба на арпаджика

 Време е за сеитба на арпаджика

В периода около средата на октомври до първата половина на ноември може да се засади на открито едър арпаджик (попска, балучка) за ранно пролетно производството на зелен лук. Използват се главичките с размери над 22 мм (25-35 мм), като същевременно се оползотворяват и по-едрите и деформирани луковици. От тях в този случай се получават повече растения. Реколтата е готова през април. От по-дребните луковички, зеленият лук става малко по-късно. (с около месец.) Точният срок на засаждане зависи от конкретните метеорологични условия. Засаждането може да се направи поетапно. Предзимно засаждане на лук за глави може да се направи в перода ноември – декември, като се използват по-дребните луковички с размери по-малки от 1,5 см.
Зеленият лук се отглежда като предкултура и за това площта се наторява през есента, според нуждите на основната култура – обикновено ранни домати, пипер, патладжан, зеле, краставици и др. Парцелката се почиства добре и се наторява с угнил оборски тор. Допълнително се внасят суперфосфат и 1-1,5 кг/100 м²) амониева селитра. Добре изораната или прекопана почва се разрохква, оформят се лехите и се изравнява с дъска. Луковичките се засаждат във влажна почва, в плитки браздички през 10-12 см, на разстояние една от друга 6-7 см и дълбочина 5-6 см. Дъното на браздичката не трябва да бъде уплътнено, за да успеят коренчетата да проникнат дълбоко и да не повдигнат луковичките над повърхността.
При желание за получаване на по-ранна реколта - в периода декември-март, се използват култивационни съоръжения, различни видове парници и полиетиленови оранжерии. Срокът на засаждане в неотопляемите парници е от края на септември до края на октомври. От тях продукцията постъпва към края на януари, което е в зависимост от слънчевите дни. От декември до началото на януари луковиците може да се засадят в полутопли парници, където се създават условия за по-бърз растеж и съответно реколтата постъпва след около 40-45 дни от засаждането.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Грахът се бере преди да е узрял

Ако сте избрали за градината от ранните сортове грах, които имат вегетационен период 50-60 дни - те вече зреят. Средноранните стават готови за по-дълго време - 62-70 дни. Така че грах започва да се...

Започнете зазимяването на хортензията

Още в края на август поливките на хортензията се намаляват. Ако отглеждате хортензия в градината си и тя е голям храст, окопайте около нея, за да се подобри въздушният обмен, но не поливайте. Намалява...

Аспержите са ценен деликатес

Отглеждам аспержи от 4 години. Те са зелени. Интересувам се на каква дълбочина трябва да се засаждат? Трябва ли да се загрибват? Кога трябва да се тори? Кога трябва да се реже листната маса? Може ли д...

Празът остава свеж под окапали листа

Октоври и ноември са месеците преди падането на снеговете, през които прибираме праза. Изскубването на растенията се извършва, когато почвата е влажна. Лъжливите стъбла се повреждат често и се изисква...

Начало