Градина » И сега можете да засеете баклата

 И сега можете да засеете баклата

Ако сте пропуснали да засеете баклата във втората половина на октомври и началото на ноември, можете да направите това в края на февруари или началото на март. Препоръчваме ви сортовете Хиоска бакла, той е ран, с едри, месести и крехки чушки, или Местна едрозърнеста и дребнозърнеста
бакла. За предпочитане са дълбоките, рохкави, богати на хумус почви с неутрална и слабо алкална реакция. Сеитбата се извършва в редове на разстояние 60 см един от друг и 8-10 см между семената. Може и гнездово - между редовете се оставят 60 см, а гнездата са на разстояние 30-40 см.
Във всяко гнездо се поставят по 2 семена на дълбочина 5-6 до 8 см. За 100 кв. м са необходими 1,5-2,5 кг в зависимост от едрината на зърната. Растенията ще поникнат и при 3-4°С, издържат до минус 6°С. Понасят и високи температури. При липса на валежи и засушаване е необходимо да поливате. Пьрвото окопаване се прави, когато растенията са достигнали височина от 6 до 10 см. Заедно с него се подхранва с 1-1,5 кг амониева селитра за 100 кв. м. Баклата ще е готова за бране в началото на май.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Вторична ферментация на виното

Обикновено, когато въпреки естествената захарност от гроздето, някои винари прибавят допълнително захар, образуваният алкохол спира нормалната ферментация понеже спиртните ферменти не понасят голяма с...

Крушовият пъпкопробивач е уязвим само през септември

Е, може и известно време през октомври, но общо взето това е моментът за борба с този неприятел. Така е, защото начинът му на живот е малко по-особен. Представлява малко бръмбарче (до 5 мм) с хоботче....

Къпини, които издържат на голям студ

У нас се отглеждат само американски сортове къпини. Обикновено издънките измръзват през зимата, когато температурите паднат под минус 18 градуса. От бодилестите най-разпространен е Бойсен. От безбод...

Наторете зелето

При производството на зеле най-голямо стопанско значение има късното полско производство. То задоволява нуждите на населението за прясна консумация и за консервиране. Главестото зеле е взискателно към...

Начало