Градина » Подправки пазят зеленчуците

 Подправки пазят зеленчуците

Освен приятен аромат в манджата, подправките се оказват и добри пазачи в градината. Така намалява необходимостта да се използват химически препарати за растителна защита. Достатъчно е да се засаждат съвместно зеленчуци и подправки. Разбира се, задължително е да се отчита тяхната съвместимост. Едни растения, които са близки съседи, растат добре. Други се чувстват лошо и тогава смесените насаждения не дават желания ефект.
Някои подправки реагират отрицателно на други растения и затова трябва да се отглеждат самостоятелно. Но много подправки и зеленчуци не само добре понасят съседството си, но и взаимно се стимулират.
Босилекът например съдържа биологически активни вещества - сапонини, които засилват наблизо растящите култури.

Ето няколко примерни схеми за съвместно отглеждане в леха с ширина един метър. Растенията се засаждат по дължината на лехата:

Салата, магданоз и броколи

Магданозът се засява на три реда в ранна пролет, а броколите се засаждат между магданоза на два реда през май. След израстването на зелената маса на магданоза и прореждането й в тези редове се засажда салатата. Редовете с магданоз трябва да са на 45 см един от друг. Последните редове се разполагат на 5 см от края на лехата. Между редовете с броколи трябва да има 60 см. Салатата се засажда на разстояние 30-45 см в ред.

Домати, спанак и чубрица между ягодите

През август се засаждат ягодите на два реда, разстоянието между тях е 50 см. През пролетта на следващата година по средата на лехата се засява копър и в същия ред на разстояние 1 метър един от друг се садят домати. Отляво и отдясно от централния ред са салатата и спанакът - по един ред. По края на лехата се разполагат магданоз и чубрица.

Моркови и риган през ред

Морковите и риганът се засаждат през ред на разстояние 15 см между редовете. Оранжевите кореноплоди много харесват това съседство. Затова може да сложите риган и напречно - в редовете с моркови през метър.

Магданозът гони охлювите

Ягодите се засаждат през август на два реда. А напролет между тях и по краищата на лехата се слага магданоз. Миризливите листа на подправката предпазват ягодите от охлюви. В средния ред магданоз може да се засадят домати на разстояние 1 метър един от друг.

Комбинация с репички

На леха от четири реда, на разстояние 20-25 см един от друг се засажда лук. Луковиците се разполагат през 8-10 см. В тези редици между лука се слагат репички. След това на разстояние 10 см от редовете с лук и репички, редувайки се, се засяват три реда моркови и два реда магданоз. В началото се обира лукът, а после репичките. Останалият магданоз и морковите след това нормално се развиват и към края на вегетационния период дават напълно развити кореноплоди.

Морковената муха бяга от миризмата на лука

В лехата през 8-10 см на редове се подреждат моркови, лук, спанак, лук и салата. В средата на лехата през 0,5-1 метър е мястото на доматите. В началото се обират спанакът, салатата и лукът. След брането на доматите започва бързото формиране на кореноплодите на морковите. Всички култури добре съжителстват помежду си, а миризмата на лук ограничава разселването на морковената муха.

Автор: ВЕСТHИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Защо листата на чесъна пожълтяват

Действително понякога се наблюдава пожълтяване на листата на зимния чесън още рано напролет. Има няколко възможни причини за това. Може растенията да са измръзнали през зимата. Друга причина е киселат...

Подгответе коледничето за цъфтеж

Коледничето или още коледен кактус (Schlumbergera truncatus, синоним Zygocactus truncatus) също се подготвя за цъфтеж от октомври. Напомняме, че за разлика от други представители на семейството, колед...

Как да си завъдим бяло френско грозде?

Бялото френско грозде се завъжда по-трудно от червеното и черното френско грозде, защото се отличава от тях по начина на отглеждане и растеж. По качества не им отстъпва. От неговите плодове се правят ...

От какво зависи устойчивостта на лозата?

Много са факторите, които влияят върху студоустойчивостта на лозата. Необходимо е мероприятията през вегетационният период да се провеждат навреме и качествено, за да се осигури добро узряване на пръч...

Начало