Градина » Защо консервите често помътняват?

 Защо консервите често помътняват?

Често направени по всички правила консерви след известно време променят цвета си. И тогава възниква въпросът - стават ли за ядене и защо се получава това?
Цветът на плодовете и зеленчуците се изменя по най-различни причини -заради самата термична обработка, от допира им със съдовете, от развитието на различна микрофлора в процеса на съхраняването на консервите. Но преди всичко - при самата подготовка на суровината, когато очистените и нарязани плодове и зеленчуци взаимодействат с въздуха. Неслучайно се препоръчва нарязаните на парчета ябълки, круши, целина да се държат в подкиселена вода. Компотите добиват различен цвят и ако сте използвали капачки без лаково покритие. Обагрянето на плодовете се дължи на съдържащите се в тях антоциани. Това са водоразтворими обагрящи вещества, при консервирането те преминават в сиропа и правят външния вид на компотите привлекателен. Но при взаимодействието с метали естественият цвят на антоцианите може да се измени и да се появят черни, виолетови и сиви тонове. Виолетови оттенъци се забелязват твърде често в компотите от тъмнооцветените сортове вишни и череши. Зелено-черна или синьо-черна окраска се появява в компотите от касис или офика заради реакцията на съдържащите се в тях дъбилни вещества с метали. Подобна промяна се забелязва и при зеленчуците. Например цвеклото в процеса на преработка може да стане виолетово. За да се предотврати попадането на метални йони в консервите, трябва да се използват ножове и съдове от неръждаема стомана, а капачките да не са с повредено покритие.
Цветът на консервирания чесън също може да се измени след реакцията на металите с киселината. Резултатът е „воднистост” и „восъчност”. За да има хубав цвят чесънът, може да се обагри със сок от цвекло.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Запознайте се с ятрофата

Ятрофата (Jatropha) от семейство Млечки (Euphorbiaceae) идва от горите на Централна Америка. Необикновеният й облик веднага привлича вниманието - силно издуто в основата стъбло, едри яркозелени листа ...

Помислете за ранния пипер

Пиперът е една от най-топлолюбивите култури които се отглеждат у нас. Това определя и ареала на разпространението му в страната ни. Най-лесно и успешно е отглеждането му като средно ранно или късно по...

Алена красавица расте в бутилка

Алената геснерия (Gesneria cardinalis) представлява клубеново тревисто растение, чиято родина са Антилските острови. Височината й може да достигне до 30 см. Листата й са с дължина 12-18 см, овални или...

Настанете агапетеса в саксии с добър дренаж

Агапетесът (Agapetes) от семейство Ерикови расте като вечнозелено храстче в субтропиците на Азия, откъдето е пренесен и разпространен като едно от най-интересните ампелни цветя. На височина достига до...

Начало