Градина » Осигурете си пресен чесън за зимата

 Осигурете си пресен чесън за зимата

За да си осигурим зелен чесън през зимата, трябва да помислим отсега. Площите в градината се освобождават от ранните домати, тиквички, пъпеш и и др. На тяхно място може да си засадите чесън и тогава ще берете зелен чесън през зимата, когато пресните зеленчуци са оскъдни. Определеното място за зеленчука предварително, преди засаждането се подготвя добре. Независимо, че предшествениците са били добре наторени с органични торове, по възможност преди подготовката на площта за засаждане, внесете добре угнил оборски тор. След това изорете или с права лопата обърнете почвата, подравнете и оформете лехите, в които ще засаждате чесъна. Използвайте само скилидките на зимния чесън. Те са по-едри от тези на летния и по-лесно се отделят. За 100 кв.м ви са необходими 20-25 г. За да не се появява в посева опасната чеснова муха, е добре преди засаждането скилидките да се третират. Засаждат се на дълбочина 2-3 см при междуредие 15-20 см, а между скилидките – 10 см.
Ако времето е сухо, не пропускайте да поливате редовно посева. След като поникнат масово растенията, намалете влагата. Унищожавайте плевелите и пазете растенията от чесновата муха.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Калеми за присаждане се събират сега

Периодът за вземане на калеми е доста разтеглен, но студените зимни дни обикновено се пропускат и току виж в края на зимата дръвчетата са излезли от принудителния покой. През февруари пъпките на бадем...

Засадете френско грозде на мястото на фасула

Най-подходящи за отглеждането на френските грозда са някои планински и полупланински полета, където падат повече дъждове. При валежи под 700 мм растенията трябва да се засаждат, ако има възможност за ...

Ароматният бъз – предшественик на знойното лято

Нацъфтелият ароматен и полезен за здравето бъз сега ни радва и с предупреждението, че настъпва знойното лято. Даже и най-мрачните и дъждовни дни не могат да затъмнят блясъка на слънчево жълто-белите ц...

Съхранете дините до зимата

Дините и пъпешите се съхраняват в закрито помещение, наредени на лавици на един или два реда с опашките нагоре, така че плодовете да не се докосват. Температурата на съхранение трябва да е не по-висок...

Начало