Става въпрос за салати, които ще се консумират през ноември, когато друг свеж зеленчук в градината няма да има. В този смисъл те са истинско пролетно удоволствие в късната есен. Заслужава си да опитате обаче, ако сте в район, където понижението на температурите до 4-5 градуса под нулата настъпва късно.
Ако искате да опитате, още в първата десетдневка на август трябва да си засеете разсада. Лехата ще оформите толкова голяма, колкото да задоволите нуждите си, а това ще рече, че може да е и по-малка от 0,25 кв.м. Важно е да размесите почвата с напълно угнил оборски тор или компост. Добре ще е ако засеете семената по предварително маркирани редове на 5 см един от друг. След като ги положите по редовете, покрийте ги с пласт торопочвена смес, дебел 0,5-1 см и полейте внимателно под формата на ситен дъжд (с пръскалка), за да не разрушите покривката и да разместите семената, ако полеете с лейка на едри струи. След поникването оскубете растенията, където са нагъсто, така че между тях да има 3-4 см разстояние. Така няма да има нужда от пикиране. Поливайте и плевете и след месец растенията ще бъдат готови за засаждане.
Резитбата е задължително мероприятие при розата, което се провежда винаги в края на зимата, преди да се започнали да се развиват пъпките. Целта е да се оформя правилно храстчето. При това се постига р...
Краставиците в стоманено-стъклени оранжерии основно се отглеждат върху бали от слама. Най-подходящ субстрат, който осигурява добро развитие на кореновата система, е балираната пшеничена слама. Използв...
Биологичната същност на някои зеленчукови растения дава възможност да се засяват пред прага на зимата. Такива например са салатите, магданоза, копъра, морковите, грахът, баклата. Първата половина на д...
При нормални условия репичките поникват за 3-4 дни и за 3-5 седмици са готови. Може да се засяват на открито още при първа възможност, обикновено в края на март, началото на април. Засявате ли на етап...