Резитбата е задължително мероприятие при розата, което се провежда винаги в края на зимата, преди да се започнали да се развиват пъпките. Целта е да се оформя правилно храстчето. При това се постига регулиране на потока на хранителните вещества. Задължително се отстраняват всички болни, повредени, както и слабите леторасти. Реже се до добре развита пъпка. Наклонът на отреза е на обратната страна на пъпката. Всички изкарали диви издънки се изрязват до дъно.
За да продължите обаче, трябва да сте на ясно, към коя група принадлежи, вашето растение, защото начините на резитба са различни за всяка група.
На чайните и чайно-хибридните рози през есента сте намалили производно стъблата и сте ги заринали за зазимяване. Сега продължете резитбата, намалете миналогодишните стъбла на височина около 20 см. Целта е на всяко рамо да има по 4-5 пъпки, като отрезът да е на 1 см над последната пъпка.
Ремонтантните и флорибундови рози се режат на 6-8 пъпки.
Влачещите се режат според желанието да се оформи плет или арка. При всички случаи трябва да им осигурите поне по 3-4 клонки на 1,20-1,50 м височина.
Специален е случая и при високостъблените рози. Почиствайте всички появили се по стъблото клонки, защото те са от дивачката. Последните разклонения оставяйте на две пъпки.
Народът ни отдавна е забелязал как стават хубави тикви на плет. Това е защото там почвата се обогатява на органични вещества от гниещи растителни остатъци. Но да се отглеждат тикви само по плетища е н...
Нападенията от трихотецийно гниене се явяват предимно по плодовете на ябълката. Най-често то е по плодовете в хранилището и много по-малко в овощната градина. В много случаи плодът външно е здрав, н...
Когато започнете да засаждате ягодите, първо внимателно огледайте дали е здрав разсадът. Най-опасният неприятел е ягодовият акар, който потиска развитието на растенията и в резултат добивът силно нама...
Не е достатъчно само чрез редовно пръскане да я опазите от маната или от другите болести. Някои манипулации през юли допринасят много за удоволствието от набраните гроздове на десертните сортове. А...