Градина » Плодовете също дишат

 Плодовете също дишат

Дишането е процес, при който се разпадат въглехидратите в плода, защото се отделят въглероден двуокис и вода. При повишение на температурата с 10 градуса дишането се ускорява 2-3 пъти, а това съкращава продължителността на съхранението.
Намаляването на дишането чрез понижаване на температурата е основен принцип. Но трябва да се имат предвид и границите, под които плодовете замръзват и стават негодни за консумация. За ябълката и крушата критичното ниво е под минус 1-2 градуса. При домашни условия плодовете трябва да се поставят в помещения, където температурите са сравнително по-ниски. Това са главно избите. Когато има възможност да се използват хладилни съоръжения, за крушата температурата трябва да е от минус 1 до плюс 0,5 градуса, а за ябълката - от 0 до 4 градуса.
Понижаването на кислорода и повишаването на въглеродния двуокис забавят дишането. На базата на този фактор са изградени едни от най-модерните плодохранилища, където освен температурата се контролира и газовият състав на въздуха. Затова охладените плодове се поставят в чували от не много дебело пластмасово фолио и се запечатват много добре, за да се изолира газо-обменът. Върху фолиото се поставя хартия и с добре затоплена ютия се запечва отворът на чувалите. Поставените при тези условия плодове изчерпват основната част от кислорода и насищат атмосферата с въглероден двуокис. Атмосферата в запечатания чувал се насища и с достатъчно количество вода, която също има важно значение при съхранението. Ябълките и крушите се запазват в най-свеж вид, когато се съхраняват при 85-90 % относителна влажност на въздуха.
Светлината също засилва интензивността на дишането на плодовете. Както при слънчева, така и при електрическа светлина количеството на отделения въглероден двуокис се увеличава 2-2,5 пъти.
Най-добри са условията за съхранение на ябълките и крушите в по-дълбоките избени помещения, където температурите са по-ниски, влагата е по-висока и няма директна светлина. Когато се използват найлонови чували, в тях трябва да се поставят само здрави плодове, защото има голяма опасност от загниване.

Автор: Вестник за градината

Представяме Ви:

Настанете лозите на тераси

Ако засадите лозето си на склон, ще получите равномерни и висококачествени добиви. За съжаление обаче наклоненият терен може да затрудни извършването на ръчните работи. Почвата се свлича, оголват се г...

Погрижете се за чехълчето

С това нежно име и още с „Венерина пантофка” по цял свят наричат растението калцеолария хибрида. Повод за това дава особеното устройство на цветовете. Те са сложни, съставени от две устни: долна - го...

Чистите малини са по-дребни

Ако искате да имате на трапезата си малини, произведени с по-малко химия, ще трябва да се откажете от едрите и привлекателни плодове. Ще се преориентирате към средните и дребноплодни видове и сортове....

Време е за размножаване на касиса

Ако искате да размножите касиса, пък и другите разновидности и сортове френско грозде, имайте предвид, че краят на листопада е най-добрият момент, а най-сполучливият начин е вкореняването на резници. ...

Начало