Готварската тиквичка у нас се отглежда за ранно и средноранно полско производство. За ранните зеленчуци трябва да произведете разсад. За получаване на добра реколта е важно правилно да се подбере мястото, на което ще се отглеждат тиквичките. Добри предшественици за тиквичките са домати, пипер, патладжан и картофи.
Ако има сянка, добивите намаляват
Тиквичките са взискателни към светлината – изискват добре огрени от слънцето и защитени от вятър места. Ако мястото където ще се отглеждат тиквички е ветровито, тогава отглеждайте кулисни растения в посева от тиквички, като баклата. Не трябва да се допуска обаче засенчване на растенията. Частичното засенчване няма да доведе до съществени смущения в развитието на растенията, но ще понижи добива.
Тиквичките имат големи изисквания и към почвата. Предпочитат дълбоки, добре обработени глинесто-песъчливи почви, които са топли и богати на органични и минерални хранителни вещества. Не се развиват добре на уплътнени, студени почви.
Внесете угнил оборски тор
Подготовката на почвата трябва да започне още през есента - с внасянето на необходимите торове и извършване на дълбока оран. Напролет мястото се преорава, култивира и фрезува.
Готварската тиквичка реагира много добре на торене с оборски тор, затова през есента е добре да се внесе добре разложен оборски, заедно с необходимите фосфорни и калиеви торове. Много добри резултати се получават и когато напролет, при засаждането се внесе на дъното на гнездото органичен тор. През вегетацията се прави подхранване с азотни торове – когато се образуват първите плодове.
Сложете по 2 семена в саксия
Тиквичките са топлолюбива култура. Оптималната температура за поникване на семената е 20 – 25°С, а минималната – 12 – 13°С. При оптимална температура семената поникват за 3 – 4 дни.
Сеитбата се извършва в края на март, началото на април, директно в саксийки с диаметър над 12 см. Саксийките се запълват до 2/3 от обема си с торово-почвена смеска, съставена от 2 части добре разложен оборски тор и 1 част почва. Тази смеска трябва да се обеззарази предварително. Засяват се по 2 семена в саксия. След като растенията поникнат и техните семедели се отворят и застанат хоризонтално на почвата, проредете като оставите по едно растение и подсипете със същата смеска.
Когато семената поникнат добре е въздушната температура да се понижи за около 4 – 5 дни до 15 – 16°С, за да се развие по-добре кореновата система и да се задържи надземната част, която от високата температура се изтегля. След това температурата на въздуха се поддържа около 20°С.
Поливайте повече при поява на плодове
Преди изнасяне на разсада на полето, го закалете. Готовият разсад за засаждане трябва да е 30 – 35 дневен във фаза 2 – 3 листа, за да може да се прихване успешно. Растенията се засаждат на разстояние 1 - 1,20м между редовете и 50 - 60 см вътре в реда, по едно растение в гнездо, на дълбочина 4 – 5 см над кореновата шийка. Ако в разсадната фаза е допуснато прерастване на растенията, то при първото окопаване те се загърлят до семеделите. Веднага след засаждане на растенията се извършва поливка, като се внимава да не се мокрят листата и стъблото. Добре е в началото, особено при хладна пролет, да не се полива със студена вода.
По отношение на влагата в почвата и въздуха тиквичките са особено взискателни, независимо че образуват силно развита коренова система, която ги прави по-издръжливи на засушаване. За да се получат по-високи добиви обаче е необходимо да се осигури достатъчно влага в почвата. Поливането се извършва според нуждите на растенията през 5 – 7 дни.
Сливите държат своеобразен рекорд - интервалът между най-рано и най-късно зреещите сортове е повече от три месеца и половина. Първите джанки са готови в края на юни, късните сливи стават за прибиране ...
Силното слънце и горещините често предизвикват различни пригори по листата и плодовете на полските домати. По листата се появяват жълтеникаво-кремави, различни по размер петна, които след дъжд при раз...
Необходимо е просто да го засадите на няколко пъти през септември, че и през октомври. За целта може да ви послужат по дребни глави лук или едри, но по ваша преценка негодни за съхранение или бърза уп...
Колтуците са страничните леторасти, израснали от летните пъпки по възлите на главния летораст. Премахването им изцяло или отчасти е известно като колтучене. Формираната върху колтуците листна площ при...