Градина » Дойде време за тиквичките

 Дойде време за тиквичките

Готварската тиквичка у нас се отглежда за ранно и средноранно полско производство. За ранните зеленчуци трябва да произведете разсад. За получаване на добра реколта е важно правилно да се подбере мястото, на което ще се отглеждат тиквичките. Добри предшественици за тиквичките са домати, пипер, патладжан и картофи.

Ако има сянка, добивите намаляват

Тиквичките са взискателни към светлината – изискват добре огрени от слънцето и защитени от вятър места. Ако мястото където ще се отглеждат тиквички е ветровито, тогава отглеждайте кулисни растения в посева от тиквички, като баклата. Не трябва да се допуска обаче засенчване на растенията. Частичното засенчване няма да доведе до съществени смущения в развитието на растенията, но ще понижи добива.
Тиквичките имат големи изисквания и към почвата. Предпочитат дълбоки, добре обработени глинесто-песъчливи почви, които са топли и богати на органични и минерални хранителни вещества. Не се развиват добре на уплътнени, студени почви.

Внесете угнил оборски тор

Подготовката на почвата трябва да започне още през есента - с внасянето на необходимите торове и извършване на дълбока оран. Напролет мястото се преорава, култивира и фрезува.
Готварската тиквичка реагира много добре на торене с оборски тор, затова през есента е добре да се внесе добре разложен оборски, заедно с необходимите фосфорни и калиеви торове. Много добри резултати се получават и когато напролет, при засаждането се внесе на дъното на гнездото органичен тор. През вегетацията се прави подхранване с азотни торове – когато се образуват първите плодове.

Сложете по 2 семена в саксия

Тиквичките са топлолюбива култура. Оптималната температура за поникване на семената е 20 – 25°С, а минималната – 12 – 13°С. При оптимална температура семената поникват за 3 – 4 дни.
Сеитбата се извършва в края на март, началото на април, директно в саксийки с диаметър над 12 см. Саксийките се запълват до 2/3 от обема си с торово-почвена смеска, съставена от 2 части добре разложен оборски тор и 1 част почва. Тази смеска трябва да се обеззарази предварително. Засяват се по 2 семена в саксия. След като растенията поникнат и техните семедели се отворят и застанат хоризонтално на почвата, проредете като оставите по едно растение и подсипете със същата смеска.
Когато семената поникнат добре е въздушната температура да се понижи за около 4 – 5 дни до 15 – 16°С, за да се развие по-добре кореновата система и да се задържи надземната част, която от високата температура се изтегля. След това температурата на въздуха се поддържа около 20°С.

Поливайте повече при поява на плодове

Преди изнасяне на разсада на полето, го закалете. Готовият разсад за засаждане трябва да е 30 – 35 дневен във фаза 2 – 3 листа, за да може да се прихване успешно. Растенията се засаждат на разстояние 1 - 1,20м между редовете и 50 - 60 см вътре в реда, по едно растение в гнездо, на дълбочина 4 – 5 см над кореновата шийка. Ако в разсадната фаза е допуснато прерастване на растенията, то при първото окопаване те се загърлят до семеделите. Веднага след засаждане на растенията се извършва поливка, като се внимава да не се мокрят листата и стъблото. Добре е в началото, особено при хладна пролет, да не се полива със студена вода.
По отношение на влагата в почвата и въздуха тиквичките са особено взискателни, независимо че образуват силно развита коренова система, която ги прави по-издръжливи на засушаване. За да се получат по-високи добиви обаче е необходимо да се осигури достатъчно влага в почвата. Поливането се извършва според нуждите на растенията през 5 – 7 дни.

Автор: ВЕСТHИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Цвете за стаи и градини

Kyфеята (Cuphea) принадлежи към голям род, чиито представители са разпространени в умерените, тропическите и субтропическите райони на Централна и Южна Америка. В декоративното цветарство се използв...

Използвайте кокошия тор внимателно

Кокошият тор в сравнение с всички други органични торове от животновъдството е най-богат на хранителни вещества - азот и фосфор. Съдържа 1,2-1,3 % азот и 0,3-0,5 % фосфор (Р205). Това е 3 пъти по-висо...

Защо китайската ми роза не цъфти?

Отглеждана при подходящи условия на открито, китайската роза цъфти през цялото лято. Тя се нуждае от ярка светлина, огряване от слънцето, умерена въздушна влажност и постоянно влажна почва. Не понася ...

Настойка от лук лекува краставиците

Всичко от лука може да бъде оползотворено. Дори люспите. Не ги изхвърляйте, защото ще ви свърщат хубава работа. Не всички знаят за свойствата на луковите обелки като ефективен тор за растенията. В тях...

Начало