Градина » Дойде време за тиквичките

 Дойде време за тиквичките

Готварската тиквичка у нас се отглежда за ранно и средноранно полско производство. За ранните зеленчуци трябва да произведете разсад. За получаване на добра реколта е важно правилно да се подбере мястото, на което ще се отглеждат тиквичките. Добри предшественици за тиквичките са домати, пипер, патладжан и картофи.

Ако има сянка, добивите намаляват

Тиквичките са взискателни към светлината – изискват добре огрени от слънцето и защитени от вятър места. Ако мястото където ще се отглеждат тиквички е ветровито, тогава отглеждайте кулисни растения в посева от тиквички, като баклата. Не трябва да се допуска обаче засенчване на растенията. Частичното засенчване няма да доведе до съществени смущения в развитието на растенията, но ще понижи добива.
Тиквичките имат големи изисквания и към почвата. Предпочитат дълбоки, добре обработени глинесто-песъчливи почви, които са топли и богати на органични и минерални хранителни вещества. Не се развиват добре на уплътнени, студени почви.

Внесете угнил оборски тор

Подготовката на почвата трябва да започне още през есента - с внасянето на необходимите торове и извършване на дълбока оран. Напролет мястото се преорава, култивира и фрезува.
Готварската тиквичка реагира много добре на торене с оборски тор, затова през есента е добре да се внесе добре разложен оборски, заедно с необходимите фосфорни и калиеви торове. Много добри резултати се получават и когато напролет, при засаждането се внесе на дъното на гнездото органичен тор. През вегетацията се прави подхранване с азотни торове – когато се образуват първите плодове.

Сложете по 2 семена в саксия

Тиквичките са топлолюбива култура. Оптималната температура за поникване на семената е 20 – 25°С, а минималната – 12 – 13°С. При оптимална температура семената поникват за 3 – 4 дни.
Сеитбата се извършва в края на март, началото на април, директно в саксийки с диаметър над 12 см. Саксийките се запълват до 2/3 от обема си с торово-почвена смеска, съставена от 2 части добре разложен оборски тор и 1 част почва. Тази смеска трябва да се обеззарази предварително. Засяват се по 2 семена в саксия. След като растенията поникнат и техните семедели се отворят и застанат хоризонтално на почвата, проредете като оставите по едно растение и подсипете със същата смеска.
Когато семената поникнат добре е въздушната температура да се понижи за около 4 – 5 дни до 15 – 16°С, за да се развие по-добре кореновата система и да се задържи надземната част, която от високата температура се изтегля. След това температурата на въздуха се поддържа около 20°С.

Поливайте повече при поява на плодове

Преди изнасяне на разсада на полето, го закалете. Готовият разсад за засаждане трябва да е 30 – 35 дневен във фаза 2 – 3 листа, за да може да се прихване успешно. Растенията се засаждат на разстояние 1 - 1,20м между редовете и 50 - 60 см вътре в реда, по едно растение в гнездо, на дълбочина 4 – 5 см над кореновата шийка. Ако в разсадната фаза е допуснато прерастване на растенията, то при първото окопаване те се загърлят до семеделите. Веднага след засаждане на растенията се извършва поливка, като се внимава да не се мокрят листата и стъблото. Добре е в началото, особено при хладна пролет, да не се полива със студена вода.
По отношение на влагата в почвата и въздуха тиквичките са особено взискателни, независимо че образуват силно развита коренова система, която ги прави по-издръжливи на засушаване. За да се получат по-високи добиви обаче е необходимо да се осигури достатъчно влага в почвата. Поливането се извършва според нуждите на растенията през 5 – 7 дни.

Автор: ВЕСТHИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Искате ли да си завъдите корейска ела?

Корейската ела е гордост за всеки двор. С невероятните си пурпурно-лилави шишарки привлича като магнит погледите на всички минувачи и изпълва стопаните със заслужено самочувствие. Растението идва от п...

Как да се избавим от зелевата муха

В летните месеци зелето става обект на голямо внимание от страна на зелевата муха. Това насекомо, което прилича на обикновена муха, на дължина достига до 6-7 мм. Снася яйцата си в почвата близо до с...

Не се бавете с прибирането на арпаджика

Ако рано напролет сте си засели семена, за да получите арпаджик, избрали сте сравнително по-лека песъчливо-глинеста или глинесто-песъчлива плодородна, богата на органични вещества и чиста от плевели п...

От какво зависи вкусът на картофите

Кулинарните качества на картофите включват такива показатели като разваримост, окраска на месото, вкус, форма на клубените. Физическите и химическите изменения, които идват от кулинарната обработка на...

Начало