Градина » Лятна резитба на прасковата

 Лятна резитба на прасковата

Мнозина я подценяват, но като истински любител, който е усвоил зимната резитба на този овощен вид, вие няма да я пренебрегнете. Състои се във филизене и пензиране.
Филизенето се извършва още в началото на развитие на филизите. Премахват се всички нежелани леторастчета по скелетните клони. На смесените клончета, които имат растежни пъпки и плодчета, най-низко разположените филизчета се запазват. От тях ще изберете при зимната резитба клонка, която да замести старата, дала вече плод и подлежаща на изрязване. По дължината на клонката се премахват филизите, в основата на които няма плод.
Пензирането представлява премахване на растежните връхчета на запазените филизи. По смесените клончета се пензират филизчетата, в основата на които има плодове. Това се прави, когато се развият 7-8 листа, като се прещипват с пръсти така, че да останат 3-4.
Силните леторасти по скелетните клони и скелетните разклонения се пензират щом достигнат 30-40 см дължина. Когато оставените в основата на смесените клонки филиз достигнат 35-40 см, те също се пензират.
С тези манипулации хем ще помогнете на дръвчето да направи едри и сочни плодове, хем ще си спестите затруднения по време на зимната резитба.

Автор: ВЕСТHИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Как да съхраняваме семената

Съдът, в който се насипват зеленчуковите семена, се запълва не повече от две трети от обема. На етикет се отбелязва културата и сортът, годината на производството им и кълняемостта им. За да понижите ...

Клематисът спи под торфено хълмче

Клематисът (Clematis) е многогодишна лиана от семейство Лютикови, изключително популярна заради ефектните си цветове и големите възможности, които дава за оформяне на пространството във височина. Цъфт...

Карфиолът може да нараства и след прибирането му

Ако сте си отгледали карфиол и някои глави не са наедряли както ви се иска, опитайте да ги накарате да понаедреят. Да ги държите на открито вече става невъзможно; поливане, подхранване, все едно, няма...

Сега пиперът се нуждае от специални грижи

Пиперът може да се отгледа в оранжерии, може и на открити площи като ранен или като средно ранен. От любителите най-предпочитаният е средно ранният. Реколтата от него се използва както пряко в кухнята...

Начало