Градина » Лесен начин за размножаване на лимона

 Лесен начин за размножаване на лимона

Читателят на Вестник за градината - Георги Бойчев споделя свой ефективен и лесен метод за размножаване на лимона.

След като сте си избрали сорт плододаващ лимон, рано напролет, щом започне активното сокодвижение в растението, изберете клонка над присадката, не по-голяма от 15 см. Изрежете в кората на клонката лента широка 5 мм. Вземете една кофичка от кисело мляко и на дъното й изрежете малък отвор. После срежете кофичката, за да може да се отваря. Напълнете я с мъх от влажна ливада и внимателно я прикрепеге към обелената клонка, така че мъхът да я обвива. Завържете кофичката към дебело и яко съседно клонче, което да я придържа. Поливайте мъха в кофичката цяло лято, а наесен отрежете клонката под дъното на самата кофичка. Разтворете мъха, почистете внимателно и ще откриете богата коренова система. Отстранете най-горните росни коренчета, а останалите скъсете около 1/3 от дължината им. Засадете в малко по-голяма саксия в богата почва и не след дълго лимончето ще започне своя самостоятелен растеж. След 2-3 години ще се радвате на първите цветове и плодове.

Автор: ВЕСТHИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Моркови за зимнина се сеят сега

Ако сте засяли ранни моркови, използвайте ги в кухнята, докато можете. За приготвяне на туршии или съхраняване в прясно състояние няма да станат – ще загрубеят от летните горещини. За зимнина морковит...

Познавате ли формировката Тендоне

Тендоне е една от формировките, които се използват в някой райони на Италия и Испания при десертните сортове. Конструкцията е хоризонтална с височина от 1.9 до 2.1 m. Теловете се опъват в две перпе...

Засадете декоративното зеле

Ако все още не сте засадили декоративното зеле, можете да го направите до средата на октомври, стига да имате разсад. Декоративното зеле представлява двугодишно тревисто, най-често високо до 60 см рас...

Намерете място и за захарната царевица

Като хранителен продукт захарната царевица у нас става все по-популярна, но като градинско растение е малко позната. Любителският интерес към нея е напълно оправдан – притежава отлични вкусови качеств...

Начало