Градина » От много дъжд почвата се вкислява

 От много дъжд почвата се вкислява

Повечето зеленчукови растения и полезните микроорганизми се развиват при слабокисела или неутрална реакция на почвата – рН да е в границите 6.5-7.0. Киселата среда е по-благоприятна за гъбите, слабо киселата, неутралната и слабо алкалната – за почвените бактерии. В неутралната почва микрофлората е по-разнообразна и съдържа много полезни за растенията видове.

Кога почвата става много кисела?

Въглеродният диоксид се отделя от корените по време на дишането, а също при разлагането на органичните вещества. Заедно с водата той образува въглеродна киселина, която разтваря съединенията на калция и магнезия. С дъждовната вода те постепенно се измиват от повърхностния слой и влизат по-дълбоко. В резултат почвата се вкислява. Някои минерални торове също могат да повишат киселинността й.

На помощ идва дървесната пепел

Киселинността може да се неутрализира, като се внесе дървесна пепел и доломитово брашно (млян варовик, богат на калций и магнезий). Освен че калцият и магнезият намаляват киселинността, те образуват съединения с устойчивите на вода хуминови киселини и по този начин подобряват почвената структура.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Започнете зазимяването на хортензията

Още в края на август поливките на хортензията се намаляват. Ако отглеждате хортензия в градината си и тя е голям храст, окопайте около нея, за да се подобри въздушният обмен, но не поливайте. Намалява...

Криптантусът се размножава чрез издънки

Криптантусът (Cryptanthus) е от семейство Бромелиеви. Родина на растението е Южна Америка. Това е растението с най-разнообразни листа. А широките, приличащи на звезди, розетки едва ли ще объркате с не...

Настанете разсадите в градината

През целият месец май ще има много работа в зеленчуковата градина. Отгледали сте хубави разсади, сега е времето да ги настаните на открито. Трябва да сте много внимателни, за да не провалите реколтата...

Как да си завъдим бяло френско грозде?

Бялото френско грозде се завъжда по-трудно от червеното и черното френско грозде, защото се отличава от тях по начина на отглеждане и растеж. По качества не им отстъпва. От неговите плодове се правят ...

Начало