Повечето зеленчукови растения и полезните микроорганизми се развиват при слабокисела или неутрална реакция на почвата – рН да е в границите 6.5-7.0. Киселата среда е по-благоприятна за гъбите, слабо киселата, неутралната и слабо алкалната – за почвените бактерии. В неутралната почва микрофлората е по-разнообразна и съдържа много полезни за растенията видове.
Кога почвата става много кисела?
Въглеродният диоксид се отделя от корените по време на дишането, а също при разлагането на органичните вещества. Заедно с водата той образува въглеродна киселина, която разтваря съединенията на калция и магнезия. С дъждовната вода те постепенно се измиват от повърхностния слой и влизат по-дълбоко. В резултат почвата се вкислява. Някои минерални торове също могат да повишат киселинността й.
На помощ идва дървесната пепел
Киселинността може да се неутрализира, като се внесе дървесна пепел и доломитово брашно (млян варовик, богат на калций и магнезий). Освен че калцият и магнезият намаляват киселинността, те образуват съединения с устойчивите на вода хуминови киселини и по този начин подобряват почвената структура.
Струпясването е много разпространена болест по крушите и ябълките и има голямо стопанско значение. Причинява се от гъбата Venturia pirina (за крушата) Venturia inaequalis (за ябълката). Струпясванет...
Ако в оранжерията въздушната температура падне под 15°С, краставиците не образуват плодо-даващи органи. Захладнее ли под 7-8° С, спира изцяло развитието. Много е важно да не допускате резки колебания,...
Богородичките, известни още като астри (callistephus chinensis), са едни от най-популярните едногодишни цветя. Родовото име произхожда от думите калос - хубост, и стефос - венче, което напомня за крас...
Наименованието на растението произхожда от гръцката дума Kanna – тръстика, камъш. Към този род принадлежат ефектни листно-цъфтящи растения. В почвата те развиват дебели пълзящи коренища, които при няк...