Градина » Всеки лозов сорт става на асма

 Всеки лозов сорт става на асма

В двора си имам асми от сортовете Болгар и Хамбургски мискет. Бих желал да си засадя над тротоара Мерло и Каберне совиньон, но не знам дали те могат да станат на асми или трябва да се отглеждат така, както другите винени лози?
Георги Тодоров, гр.Враца


Всеки лозов сорт може да се формира асмовидно. Лозата е лиановидно растение. Оставена на свобода, тя се катери по дървета и храсти, само и само да бъде огрявана от слънцето. Така че нищо не ви пречи да формирате асми както от тези, така и от други сортове.
Предназначението на дворната асма е преди всичко да ражда грозде за ядене. Затова се предпочитат десертни сортове, каквито именно са Болгар и Мискет хамбургски. С цел периодът на консумация на тази вкусна и здравословна храна да е по-дълъг, създадени са сортове с различен срок на узряване. Не е необходимо човек да отглежа всичките. Стига да подбре по един-два от някои от тях, за да има на трапезата си от средата на лятото до есента свежо грозде. Най-ранен е Перл дьо Ксаба. Узрява в края на юли – началото на август. Веднага след него започват да зреят Черна перла, Армира, Супер ран Болгар, следвани от Плевен, Кардинал, Мискет тракийски, Мискет ран хамбургски, Мискет плевенски и др. Сортовете Болгар и Мискет хамбургски, които имате, се числат към групата на средноранните и зреят към редата на саптември. Към тази група са и сортовете Италия, Алфонс лавале и Палиери, който зрее към края на септември. Има и късни, като Петричка есен и Алмерия, които зреят към края на октомври, но в най-южните райони на страната и не са подходящи за Северна България.
Освен типичните десертни сортове, заслужава си да се отглеждат и някои с двойно предназначение, като десертни и винени, каквито са Димят и Памид например, или типчни винени. В края на краищата гроздето и на винените сортове се яде, а и от всеки десертен сорт става на вино. Е, друг е въпросът как ще го оценят специалистите винари, но нали така и така домашното вино не е стока за пазара.

Автор: Стефан Пехливанов

Представяме Ви:

Как да познаем качествените лозички

Лозовият материал е основа за производството на качествено грозде. За да сте сигурни в автентичността и качеството на лозите, трябва да купувате от производител, който е регистриран в Изпълнителната а...

Клематисът зимува под торфено хълмче

Клематисът (Clematis) е многогодишна лиана от семейство Лютикови, изключително популярна заради ефектните си цветове и големите възможности, които дава за оформяне на пространството във височина. Цъфт...

Настанете разсадите в градината

През целият месец май ще има много работа в зеленчуковата градина. Отгледали сте хубави разсади, сега е времето да ги настаните на открито. Трябва да сте много внимателни, за да не провалите реколтата...

Видове градински почви

Видимите външни белези на почвата отразяват някои физични, химични и биологични свойства. Различните слоеве, наречени хоризонти, са формирани от вътрешни процеси, които ни дават ценна информация. Осно...

Начало