Изборът на място за зеленчукова градина не е никак лесен. Зеленчуковите култури са много и разнообразни, имат различни изисквания към климатичните и почвените условия, дори и през отделните си фази на растеж и развитие. Те се отнасят различно към топлината, водата, светлината, продължителността на деня и хранителните вещества. За всичките зеленчукови култури добрата почва трябва да е дълбока, рохкава, със зърнест строеж водо и въздухопропусклива, топла и достатъчно богата на органични вещества, неутрална или със слабо алкална реакция.
Ако мястото, което използвате за отглеждане на любими зеленчуци е с тежка и глинеста, много плитка, с близка подпочвена вода или лека, чакълеста, бедна на хранителни вещества почва, ще трябва да предприемете някои мерки. Тежката и студена почва се примесва всяка година, когато се обработва през есента, с оборски тор или компост. Излишната вода при непропусклива подпочва или с близки подпочвени води се отвежда с дренажни канавки. Ако почвата е плитка, тя се продълбочава всяка година с 2-3 см за сметка на подпочвата и се подобрява чрез внасяне на органични вещества (оборски тор, компост, торф), тъй като зеленчуковите култури не понасят мъртвица. Каменливата и чакълеста почва се почиства от камъните и ако е много лека, песъчлива и бедна, се тори с оборски тор или компост. Ако се установи, че почвата е кисела, тогава се варува през есента преди дълбоката обработка на 100 кв.м с 50–100 кг сатурачна вар или с 10-15 кг варова пепелина, която се разхвърля равномерно и размесва с целия почвен пласт. След това се обработва няколко пъти.
Така след като подобрите качествата на почвата, може да очаквате и добра реколта от отглеждането на желаните зеленчуци в градината.
Не бързайте да се радвате, ако овощните дръвчета са отрупани с плод. В този случай плодовете остават дребни, с лошо качество и дърветата залагат много малко плодни пъпки за следващата година, а поняко...
Често, щом се говори за почва, става дума и за нейната реакция, която се обозначава с буквите рН (пеха). Той дава представа дали даден разтвор има алкална или кисела реакция. Всички разтвори (плодов с...
Продължителното съхранение на гроздето зависи от редица фактори, като климатични условия, начин на отглеждане и самия начин на съхраняване. Подходящи за съхраняване са сортовете, които имат рехави гро...
Повредите от бактериални, вирусни и фитоплазмени болести при новозасадените овошки могат да провалят 70, дори 90% от реколтата. Докато овощарите са запознати с предпазните мерки и с лечението на бакте...