Градина » Празът се нуждае от много грижи

 Празът се нуждае от много грижи

Празът е една от най-старите зеленчукови култури. Произхожда от средиземноморските райони и Западна Азия. Отглежда се и се консумира в почти всички европейски страни както в прясно състояние, така и под формата на различни супи и ястия. Той съдържа значителни количества витамини, органично свързана сяра и фосфорна киселина.
След като е засаден разсада на постоянното си място, грижите продължават. През вегетацията се окопава няколко пъти, за да се унищожат плевелите и почвата да се разрохква с цел да проникне достатъчно въздух до кореновата система. Окопаването се прави плитко на 4-5 см. Прекопава се след поливане и просъхване на почвата. Полива се често и до късно през есента. Не трябва да се допуска засушаване, защото се потиска развитието на растенията, влошава се качеството и добивът намалява. Добре е през септември да изрежете листата му.
Празът се подхранва с азотни торове 1-2 пъти, с по 1-1,5 кг на 100 кв.м. Полезна е и поливката с размит оборски тор. Прибира се късно през есента, в началото на ноември.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Изсушете райската ябълка, за да не горчи

Реколтата от райска ябълка се събира от октомври до декември. Но за да получите удоволствие от този плод, трябва да се научите да го избирате и да го почиствате. Много хора смятат райската ябълка з...

Не закъснявайте с разсаждането на карфиола

Карфиолът е взискателен към условията за отглеждане. Най-добре се развива при температура 14-18 градуса от началния растеж до образуване на главите. При настъпване на горещините (28-30 градуса) главит...

Кършете лозите внимателно

Премахването на растящите върхове на леторастите заедно с 5-6 недоразвити листа се нарича кършене. То се прилага в почти всички лозарски райони у нас, но понякога неправилно, защото лозите се кършат ...

Правила за подхранване на ябълките

Нуждите на овощните растения от хранителни вещества са различни не само за отделните видове и сортове, но и в зависимост от възрастта, гъстотата на засаждане, начина на поддържане на почвената повърхн...

Начало