Градина » Различавате ли плодните пъпки

 Различавате ли плодните пъпки

По клонките на овощните дръвчета се образуват плодни (цветни) и листни (растежни, дървесни) пъпки. От листните се развиват листа и различните видове нови клонки. Някои от тях (най-вече разположените ниско в основата на клонките) не се развиват. Известни са с името спящи пъпки. С течение на годините те „потъват” в дървесината и може да останат в спящо състояние до края на живота на дръвчето. Но често по някаква причина (резитба например) се събуждат и от тях израстват силни клонки, известни като лакомци или вълци, а и с други имена. И растежните, и плодните пъпки се залагат от дръвчето през лятото и образуването им зависи от метеорологичните условия и положените грижи – поливане, торене, резитби и т. н.
Всеки, който отглежда овощни дръвчета, е полезно да разпознава пъпките. А то е много лесно. Вгледайте се по-внимателно и ще ги различите.
Растежните пъпки са по-дребни. Това е най-отличителният им белег. Обикновено те са прилепнали по-плътно към клонката и са със заострен връх. Плодните пъпки са по-едри (сякаш по-охранени) и са най-често с по-заоблен връх.
Познаването на пъпките е от важно значение за резитбата, особено при някои овощни видове, като прасковата например. То позволява да се различат клонките, подлежащи на резитба. Но и да не сте резач, пак ще ви от полза – поне ще видите дали дръвчето е заложило плод.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Лукът се полива до средата на юни

Получаването на лук за глави се извършва по няколко начина, но най-често се използва чрез засаждане на арпаджик. Запасите в луковичката подпомагат развитието на растението и няма нужда от поливане. Ко...

Късовъзлие тормози лозите

Късовъзлието причинява слаб растеж, малка продуктивност и по-малка дълголетност на лозовото растение. Най-силно страдат лозите от сортовете: Кардинал, Италия, Хамбургски мискет, Ризлинг италиански, Рк...

Грахът се бере преди да е узрял

Ако сте избрали за градината от ранните сортове грах, които имат вегетационен период 50-60 дни - те вече зреят. Средноранните стават готови за по-дълго време - 62-70 дни. Така че грах започва да се...

Бамята е готова за бране

Няколко дни след като мине цъфтежът на бамята, може да късате малките завръзи. Достатъчно е да са с дължина 3-5 см. В тази си фаза те притежават характерната консистенция и аромата на този зеленчук. В...

Начало