Градина » Не забравяйте да нахраните лозето

 Не забравяйте да нахраните лозето

Мощната коренова система на лозата иска и подхранване с подходящ тор. Всяка година тази коренова система изсмуква от декар лозе до 9 кг азот, от 5 до 12 кг калий и от 2 до 3,5 кг фосфор. Торенето с оборски тор най-често се извършва през есента, но няма нищо страшно, ако сте пропуснали този сезон - през пролетта можете да сторите това. Органичният тор трябва да е много добре угнил.
Торенето трябва да се извърши най-късно 20 дни преди напъпването на лозите. Пролетната дълбока оран или обръщането на лозето с права лопата се използва и за внасяне в почвата на тора. Специалистите съветват за един декар да се отделят от 22 до 25 кг амониев сулфат или 18-20 кг амониев нитрат и 25-30 кг калиев сулфат.
Можете да направите замяна на калиев тор с пепелта, получена през зимните месеци от горенето на дърва, слънчогледови стъбла, слама и т. н. В почвата се внася от 60-100 кг на декар. Използването в прекалено големи количества на азотните торове води до увеличаване на добива, но за сметка на качеството на гроздето. Затова всяка хранителна добавка трябва да се дава без да се прекалява.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Засейте топкарамфилa сега, за да цъфне догодина

Топкарамфилът е многогодишно цвете, но практиката е доказала, че е най-красиво, когато се отглежда като двегодишно – през първата година се получава разсад, а на следващата цъфти и радва с разнообрази...

Накарайте камелията да цъфти и зимата

Зелената зимна украса на жилището е външна изява на дълбокия душевен стремеж към непрекъснат допир с природата. Има много листнодекоративни растения, с които можем да задоволим, ако не непълно, то пон...

Махалебката е отлична подложка на череша и вишна

Махалебката (Cerasus mahaleb, Prunus machaleb) се използва в овощарството за подложка при присаждане на черешата и вишната. Притежава добра сухоустойчивост и студоустойчивост. Развива дълбоко прониква...

Пекан може да се отглежда и у нас

Пеканът принадлежи към семейство Орехови. Известен е още като „цар на орехите” и „маслен орех”. Плодовете му са изключително вкусни, сладки и високо калорични. Те съдържат 71% мазнини, 15% въглехидрат...

Начало