Градина » Несъвместимост между подложка и присадник

 Несъвместимост между подложка и присадник

Овощните дръвчета се получават след присаждане на желания сорт върху подходяща подложка. Най-важното изискване при подбора на подложката е да има същата растежна сила, както и сортът. В противен случай се наблюдава несъвместимост, която може да се прояви на различни етапи, включително и няколко години след засаждане на дърветата на постоянно място.
Несъвместимостта между подложката и присадника е характерна неинфекциозна повреда за някои комбинаци на подложката ММ 106 и клонове на ябълковия сорт Червена превъзходна. Несъвместимост между присадник и подложка се наблюдава често и при крушовите сортове Вилямова масловка, Боскова масловка, Пас Красан, Клапов любимец и други, присадени върху дюлева подложка от тип А.
Върху надземната част на растенията външните признаци се проявяват като общо закържавяване вследствие редукция на растежа. Листата издребняват, първоначално добиват хлоротичен вид, а по-късно потъмняват и некротират, но остават по дърветата. Върху стъблото, в областта на присаждането, тъканите надебеляват неравномерно, като се образуват т.нар. буци. При обелване на кората в този участък често се наблюдава черна некротична линия. Вследствие на недоброто срастване при силен вятър присадникът може да се пречупи. В някои случаи подложката продуцира голям брой издънки.

Как да преодолеем проблема?

Препоръчва се присаждане само на добре съвместими комбинации от подложка и присадник. В случаите на несъвместимост се прилага присаждане чрез междинник, който има добра съвместимост с използваната подложка. При крушовите сортово-подложкови комбинации като междинник най-често се използва сортът Попска круша.

Автор: проф. Йорданка Станчева

Представяме Ви:

Кога да приберем зимния чесън?

Луковиците на зимния чесън завършват своето развитие през средата на юни и трябва незабавно да бъдат извадени. Това се познава по пожълтяването на долните листа и омекването на лъжливото стъбло. В таз...

Бъдете внимателни с присадените дръвчета

На първо място, трябва да следите дали се появяват издънки под мястото на присаждане, които бързо и обилно могат да се развият. Те трябва задължително да се премахват, иначе могат да угнетят културния...

Желатинът поглъща танина във виното

След алкохолната ферментация, която продължава около 10 дни, виното трябва да се източва от джибрите. Тогава виното е грубо, тръпчиво, таниново с малко неприятен вкус, ако е направено от сортовете Каб...

Дойде време за арпаджика

Обикновено през втората половина на февруари – началото на март започва сеитбата на лук за арпаджик. Колкото по-късно през пролетта се направи това, толкова по-малки са добивите. Със затоплянето на в...

Начало