Синият или тибетският мак се нарича още меконопсис бетоницифолия (Meconopsis betonicifolia). Родината на това многогодишно растение от семейство Макови са планинските райони на Тибет и Западен Китай, където той расте на височина до 3000 – 4000 метра. На височина облистените цветоноси достигат до 90 см, като на всеки има по 10 пъпки. Техният диаметър се равнява на 4-11 см, а количеството на венчелистчетата достига от 4 до 8. Тяхната небесно синя окраска рязко контрастира на ярко-жълтите тичинки. Въпреки нежността на цвета, растението издържа на вятър, дъжд и слънце. При температура над 35 градуса обаче пъпките на цветовете започват да изсъхват, без дори да се разпукнат.
Меконопсисът обича прохладен климат, предпочита защитени от вятъра места, влажни, кисели, подхранени почви с внесен оборски тор. Зимата и ранната пролет трябва да се пази от пренасищане с вода, особено на корените, защото така те могат да изгният и растението да загине. За повишаване на влажността на въздуха, растението се пръска с вода, а за подкиселяване на почвата можете да внесете в лехата почвена смес за рододендрони. Лошо понася пресаждането, когато растението е вече възрастно.
Синият мак се размножава чрез семена, които се сеят през пролетта в сандъче с торф, без да подсипвате с почва. При температура на въздуха около 18-20 градуса първите растения се появяват след 3-4 седмици.
Растенията, както и животните, използват различни химични елементи за изграждането на своя организъм и поддържането на жизнените функции. В най-големи количества имат нужда от азот, фосфор и калий. За...
Пролетното засяване на морковите може да направите от началото на март до май-юни. Така ще получите реколтата от кореноплоди в нужния ви момент. За да засеете моркови, трябва да сте подготвили тере...
Армерия (Armeria) е сравнително голям род от многогодишни цветя от сем. Саркофаеви (Plumbaginaceae), представени от над 100 вида. Родината на армерията е Средиземноморието, като изключение прави Armer...
Най-много отглежданият пипер в дворните градини е средно ранният, наричан още летен. Консумира се през лятото и широко се използва за приготвяне на зимнина. Семената за производство на разсад се засяв...