Зокумът, наричан още олеандър (Nerium oleander) залага цветните пъпки в края на лятото и през есента, при това по върховете на едногодишните клончета (леторасти). Затова след прецъфтяването на всеки цвят, изрязвайте клончето под него, така че да остане дълго до първия или втория лист. Така ще израснат нови клончета, които по върховете си ще заложат цветни пъпки. Следователно цветовете ще бъдат много повечье от предната година. С тази резитба ще постигнете и друг ефект – храстът няма да израства бързо на височина, стъблата му няма да се оголват, а ще остане кичест със закръглена форма.
По време на цъфтежа, израстването на новите клонки и залагането на цветните пъпки олеадърът се нуждае от много вода и подхранване. През лятото подхранете на 2-3 пъти с предлаганите в цветарските магазини торове за саксийни цветя, като съобразите указаното на етикета количество с големината на растението. Поливайте често и съблюдавайте температурата на водата да не е по-ниска от температурата на почвата в саксията. Студената вода предизвиква физиологични смущения. Много добре се отразява на олеандъра окъпването му (може с помощта на лейка) през горещите летни дни. Освен високата почвена и въздушната влажност, от значение е и обилното слънце. Това никога не бива да ви убягва от вниманието.
Ако съхранявате вино и през летните месеци, може да усетите в него лека кисела жилка. Условията да започне оцетно-кисела ферментация във виното са няколко. Съхранението му в непълна бъчва създава конт...
С това нежно име и още с „Венерина пантофка” по цял свят наричат растението калцеолария хибрида. Повод за това дава особеното устройство на цветовете. Те са сложни, съставени от две устни: долна - го...
След като растенията започнат усилено да раждат, трябва да се направи ограничаваща резитба. Раменете се съкращават на стара, 2-3-годишна дървесина, така че да опират до съседните растения, без да се п...
Напоследък мнозина наши читатели се оплакаха, че голи охлюви са плъзнали в дворовете им. Действително тези вредители са особено опасни за зелето, морковите, картофите, краставиците. И не само за тях. ...