Водният зюмбюл (Eichornia crassipes) е от семейство Pоntederiасeae. Големите листа на това плаващо растение са разположени на дебели дръжки и събрани в розетка. Черните мъхести корени са събрани в гъста топка. Родината на това растение е Южна Америка. То може да бъде срещнато почти във всеки водоем на тропиците. Ейхорнията обикновено се развива в тихите вирчета на реките. При добри условия едно възрастно растение за година може да даде повече от 200 нови. Водният зюмбюл великолепно почиства водата от различни химически вещества, в това число и от радиоактивни. Освен това расте добре в аквариум. Обикновено се отглежда като плаващо растение, ако е засаден в почвата, листата му губят декоративността си. Водният зюмбюл е много светлолюбив, но не се препоръчва да го осветявате повече от 14 часа в денонощието, температурата на водата и въздуха трябва да е около 26-30°С, а през зимата няколко градуса по-ниска. Аквариумът трябва да се покрие със стъкло. Вентилацията е задължителна. Ейхорнията вирее много добре в акватерариум. Възрастното растение с добре развити листа образува цветонос с големи, събрани в четка сини цветове, които напомнят цветовете на зюмбюла. По време на цъфтежа трябва да поддържате висока температурата на водата и въздуха, а влажността на въздуха трябва да бъде повишена. Трябва да внимавате цветоносите да не се допират до стъклото и да са сред сух въздух, иначе могат да “изгорят”. При желание можете да опрашите цветовете и да получите семена.
Ако ще засаждате малини и къпини, захващайте се вече с подготовката на терена. Понякога тя отнема доста време. Зависи от конкретните условия. Има ли храсти, трябва да се изкоренят. Едрите камъни също ...
Мушмулата е последният плод, който се прибира от овощната градина. Беритбената зрялост трудно се установява по външни признаци. Един от показателите е отделянето на плода от клонката. Мушмулата, както...
Започват да зреят в края на лятото. През есента могат да се наберат зрели плодове или въззелени за доузряване, както, разбира се, и зелени за различни туршии. Стават навсякъде, но най-добри резултати ...
Най-предпочитан от любителите градинари е средно ранният пипер. Реколтата от него се използва както пряко в кухнята през летните месеци, така и по-късно за консервиране по различни начини или за сушен...