Мозайката по гергините е разпространена навсякъде у нас и е често срещана болест. Признаците на заболяването варират силно при различните сортове. Най-често по листата на заболелите растения нервите и участъците от тъканите до тях пожълтяват. Листата силно се прошарват. Младите листенца се развиват зле и издребняват. Те се накъдрят и деформират. Болните растения силно изостават в развитието си. Междувъзлията на стъблото се скъсяват и се образуват множество издънки. Растенията придобиват храстовиден вид. Те цъфтят лошо и накрая загиват. Вирусът прониква и в клубените.
Причинителят на заболяването е вирусът на гергиновата мозайка Dahlia mosaic virus 1. Пренася се чрез листни въшки и при засаждане на болни клубени. Листните въшки, които попаднат върху болни растения, смучат сок от тях и се заразяват. Вирусът се запазва известно време в тялото им. Ако попаднат върху здрави растения и се хранят с тях въшките ги заразяват.
Други два вируса – тютюневомозаичният и краставичномозаичният, широко разпространени по голям брой растения – зеленчуци, цветя, плевели, могат също да заразят гергините и да причинят мозаично прошарване, подобно на това от вируса на гергиновата мозайка. Симптомите обаче в този случай са по-слабо проявени. За вируси не причиняват такова силно изоставане на растенията и появата на храстовидно сгъстяване. Вирусите се пренасят също с листни въшки и заразени клубени.
По гергината е позната и болестта „Дъболистност”, която се причинява от вируса на доматената бронзовост. По листата се появяват пръстеновидни, понякога концентрични хлоротични петна, които дават очертания покрай нервите във вид на дъбов лист. Пренася се с трипси и със заразени клубени.
Мерките
- Унищожаване на болните растения;
- Подбиране на посадъчен материал само от здрави растения;
- Редовни пръскания срещу листните въшки и трипсите.
Патладжанът се отнася към групата на топлолюбивите зеленчукови култури. По своите изисквания към условията на отглеждане – топлина, светлина, влага, почва, предшественици и др., той не се отличава същ...
Реколтата от райска ябълка се събира от октомври до декември. Но за да получите удоволствие от този плод, трябва да се научите да го избирате и да го почиствате. Много хора смятат райската ябълка з...
Ако съхранявате вино и през летните месеци, може да усетите в него лека кисела жилка. Условията да започне оцетно-кисела ферментация във виното са няколко. Съхранението му в непълна бъчва създава конт...
Климатичните аномалии през тази година нанесоха много щети в овощните градини. За съжаление синоптиците допускат природата отново да ни донесе градушки, бурни ветрове и други неприятни изненади. По пр...