Градина » Запознайте се необикновената аристолохия

 Запознайте се необикновената аристолохия

Аристолохията е вечнозелена лиана от семейство Aristolochiaceae, чиято родина е Бразилия. Достига височина 3-4 метра. Има здраво увивно стъбло с корковидна дървесина и сърцевидни листа с дължина около 8-10 см, заострени на върха, от горната страна - блестящи тъмнозелени, а отдолу - сивкави. Аристолохията цъфти с едри и дълги 4-5 см единични цветове с много необичайна форма и окраска – с издута цилиндрична жълтеникава тръба и сърцевидна пластинка на околоцветника. Имат неприятен слаб мирис на мърша. Цъфтежът е през втората половина на лятото. От горната страна бялата пластинка е украсена с червеникави жилки, а отдолу тя е с равномерни пурпурни петна с бял мрежест рисунък.

Растение за опитни цветари

Аристолохията е светлолюбиво растение. Тя обича обилната светлина. Предпочита големи помещения или зимни градини, където се подържа температура около 20-22 градуса. Желателно е почвата на да бъде добре дренирана, леко влажна (без застояла вода), рохкава и хранителна. Трябва да й предвидите достатъчно място и да и осигурите подпори, по които да се увива. Можете да я отглеждате и като висящо растение.
Аристолохията трябва да се полива обилно през цялата година. Желателно е редовно да пулверизирате листата. При пулверизирането внимавайте да не намокрите цветовете. Ако през зимата температурите в помещението паднат под 18-20 градуса, намалете поливането. Внимавайте да няма застояла вода! Подхранвайте всяка седмица.
Пресаждайте през през 4-5 години, но имайте предвид, че тези растения не понасят добре пресаждането и започват да цъфтят чак след втората година. Когато пресаждате големи екземпляри използвайте смес от равни части добре разположен оборски тор, пясък и пръст, както и листна маса.
Необходимо е редовно да подрязвате растението, за да му придадете желаната форма. Това се прави есента, след приключване на цъфтежа.

Размножава се чрез семена или резници

Размножаването със семена се извършва през февруари. Поставете семената в навлажнен плат или платнена торбичка. Оставете ги така 2-3 дни като през еднакви периоди ги обливате с вода. Преди засяване измийте семената с течаща вода. Засейте ги в почвена смес от пясък, рохкава пръст и листовка в пропорции 0,5:0,5:2. След посяването уплътнете леко почвата, пулверизирайте и поставете стъкло отгоре. Оставете сандъчетата с посева за около два месеца в помещение с температура 23-25 градуса. Необходимо е ежедневно да отстранявате за малко стъклото, за да се проветрява разсадът. Размножаването чрез резници се извършва през късната пролет - края на април и май.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Барбадоската череша не е само украшение

Барбадоската череша (Malpighia punicifolia, Malpighia glabra) е известна още и под името ацерола. Тя произхожда от Централна и Южна Америка. Представлява гъст вечнозелен храст или малко дърво с височи...

Жасминът цъфти само в южните райони

Защо жасминът расте на листа и клонки, без да цъфти? Пита Силвия Попова от София Жасминът е топлолюбив средиземноморски декоративен храст. Той е увивен и на височина достига 1-1,5 м. Но се разп...

Десертното грозде се нуждае от хумусни почви

Десертните сортове лози предявяват по-високи изисквания към почвата в сравнение с винените. Те се развиват по-добре на по-дълбоки и свежи почви, които не са тежки и сбити, а са по-богати на хумус и с ...

Сезонните резитби при овошките

При овощните дървета се правят три основни резитби - за формиране на короната, за плододаване и за подмладяване, филизене, пензиране и резитби на зелено се извършват през лятото и са по-ограничени. Зи...

Начало