Градина » Засейте няколко слънца в градината

 Засейте няколко слънца в градината

През март е най-подходящият момент направо в градината да се засеят семената на декоративния слънчоглед. Най-популярен у нас е едногодишният слънчоглед, който има кичест вариетет. Стъблото е доста високо - 1,80 см. Листата са едри, с формата на сърце, леко издължени и покрити с много власинки. Стъблото е силно разклонено, всяко разклонение завършва със съцветие.
Декоративният слънчоглед е много взискателен към почвата и почвената влажност. Предпочита дълбоки, добре обработени почви, богати с хранителни вещества.
Растенията са топло и светлолюбиви. Развиват голяма вегетативна маса. Излишните стъбла трябва да се изрязват и по време на вегетацията и през есента.
Декоративният слънчоглед трябва да се разполага в по-отдалечените части на градината. Най-често семената се засяват край оградата. Наблизо не трябва да има посеви с обикновен слънчоглед, защото растенията са кръстосаноопрашващи се и след време ще се изгуби от декоративната красота.
Многогодишният слънчоглед, който се отглежда в нашите дворове, е познат под името Дели Димо.

Автор: Ангелина Костова

Представяме Ви:

Можете да си захванете хирита и от листо

Хиритата, позната и като чирита (Chirita), е голям род от семейство Gesneriaceae, който включва около 100 вида, много оригинални тревисти растения, произхождащи от тропическите районите на Азия. Сред ...

Кукуряк мори листните въшки

Кукурякът вече разцъфтя. Освен че е едно от първите цветя, предвестници на пролетта, той е и много полезен за всеки градинар. Не само ще украсява стаята, но и може да го използвате срещу някои неприят...

Лимонът също се нуждае от резитба

Как се оформя короната на младите лимонови дръвчета, е особено важно както заради декоративните им качества, така и за плододаването им. Формирането започва още през първата година. Чрез прищипване и ...

Когато ширата не ще да закипи

Не са малцина онези любители, които с гроздето от асмите или от малко лозенце правят опити да си приготвят домашно вино. Случва се обаче гроздовата каша да не ще да закипи, т. е да започне ферментация...

Начало