Градина » Пресадете восъчето

 Пресадете восъчето

Восъчето (Ноуа carnosa) е издръжливо цвете, но не обича тесните саксии. Само напролет обаче можете да сменяте съда, в който расте. Пресаждане се налага, когато пръстта се пренасити с корени. Тогава преместете растението в саксия по-голяма с един номер. Почвената смес трябва да съдържа предимно торф с добавка от едър пясък или перлит, за да се подобри водопропукваемостта.
За да расте бързо, восъчето се нуждае от ярка светлина, особено през зимата. При недостиг на светлина пъпките му опадват. В същото време обаче цветето трябва да се предпазва от ярките слънчеви лъчи. Восъчето издържа на ниски температури повече, отколкото останалите широко разпространени видове. След като се появят пъпки, растението в никакъв случай не трябва да се мести.
Когато восъчето прецъфти, изрежете най-дългите клонки. Можете да ги използвате за размножаване на растението. С остър нож изрежете листата с изключение на последните две. С помощта на молив направете дупчици в малки саксийки. Поставете в тях клончетата и внимателно ги закрепете. Забийте в почвата и четири летвички. След това поставете внимателно върху саксийката найлонова торбичка, която затворете плътно отдолу. Оставете съдинката на топло място, далеч от преки слънчеви лъчи. След като започнат да растат корените - това ще стане най-рано след два месеца, отстранете найлоновата торбичка. Поливайте внимателно.
На растението е нужна седмица, за да се аклиматизира. След това може да започнете да го подхранвате и при нужда да го пресадите.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Помислете за ранния пипер

Пиперът е една от най-топлолюбивите култури които се отглеждат у нас. Това определя и ареала на разпространението му в страната ни. Най-лесно и успешно е отглеждането му като средно ранно или късно по...

Засадете лозичките на постоянното им място

Вкоренените резници от културни сортове лози или т. нар. лози на собствен корен трябва да се преместят на мястото за засаждане веднага след приключване на вегетацията през първата година от вкореняван...

Какво представлява зеленият камък

Зеленият камък е препарат на база железен сулфат. Представлява зелени кристали, които на въздуха изветряват и това води до промяна на цвета му в бял. Дължи се на изпускането на част от кристалната вод...

Не разваляйте вкуса на картофите

Кулинарните качества на картофите включват такива показатели като разваримост, окраска на месото, вкус, форма на клубените. Физическите и химическите изменения, които идват от кулинарната обработка на...

Начало