Градина » Доматите не обичат дъждуването

 Доматите не обичат дъждуването

Едно от най-важните агротехнически мероприятия при отглеждане на зеленчуците е поливането. Зеленчуковите култури се поливат главно по два начина:
- Гравитачно поливане с течаща вода по бразди, кавали или фитарии.
- Чрез дъждуване - разпръскване на водата във вид на дъжд.
И при двата начина добре е поливането да става в хладните часове на деня - сутрин до 10 часа, привечер или нощем.
Дъждуването е за предпочитане при поливане на зеленчуците, защото подобрява въздушната влажност около растенията, не сбива толкова поливаната почва и е много ефективно, когато се редува с гравитачното напояване. Препоръчва се, когато се отглеждат на леки и пропускливи почви.
Някои зеленчукови култури като домати, патладжан, зелен фасул, лук, пъпеш и други не трябва да се поливат чрез дъждуване, а само гравитачно, защото в противен случай се нападат от много болести, борбата срещу които се води трудно.
Всички зелеви култури, като главесто, цветно, брюкселско зеле, броколи, спанак, моркови, пипер, магданоз, зелен грах и други се развиват много добре, когато се поливат чрез дъждуване.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Луковиците на нарциса летуват в почвата

Нарцисът може да престои на едно и също място без да се изваждат луковиците му поне пет години, без това да се отрази отрицателно на развитието и цъфтежа му. Така че ако сте създали лехи или групи от ...

Фасулевият зърнояд умира за часове във фризера

През годината фасулевият зърнояд развива 4-5 поколения - едно на полето, останалите по време на съхранението. В долапите и складовете неприятелят намира много благоприятни условия за развитие и нанася...

Хубава корона се прави три години

Овощните дръвчета оформят короните си в продължение на няколко години. Овощарят се намесва главно по време на зимната резитба, но и през лятото има какво да прави. Сега, през юни, ако има филизи по ...

Силен оцет става от слабо вино

При домашни условия оцет може да се приготви от вино, съдържащо 7 - 8 об. % алкохол, тъй като оцетните бактерии не могат да се развиват нормално в силноалкохолни вина. Ако виното съдържа по-висок проц...

Начало