Градина » Познавате ли самодивската трева?

 Познавате ли самодивската трева?

Самодивската трева е сред любимите подправки на западноевропейците. Тя идва от Азия и се разпространява из цяла Европа, Северна Америка и Мала Азия. Младата надземна част на растението се използва за подправянето на супи, ястия и месо, а семената ароматизират най-вече швейцарските сирена. Корените също могат да се използват за ароматизиране на блюда.
У нас самодивската трева не се среща в градините, но в природата може често да се намери. Добрите познавачи на растенията събират листата и ги използват като подправка на ястия както магданоза, а семената допълват състава на трапезната чубрица.
Самодивската трева (Peucedanum ostruthium) е многогодишно растение. Стъблото, разклонено в горната си част, достига до 80 см. Листата са едри, дву- или триделни, обратно яйцевидни. Цветовете са бели, събрани в едри сенници. Ако искате да имате тази подправка в градината си, изберете място, което няма да ви е необходимо през следващи години. Трябва да го обработите и наторите с органични и минерални торове и да поливате.
Самодивската трева се размножава чрез семена и вегетативно. Сеитбата се прави рано напролет, но е подходящо да се засее и предзимно. Тя е студоустойчиво растение. За 1 кв.м стигат 0,7-0,8 г семена. Сее се на редове 40-50 см между тях. Грижите за растенията се състоят в поддържане на посева чист от плевели и рохкава почва. За подправка листната маса се изрязва, когато растенията имат вече 5-6 листа. Навързват на връзки. През втората и следващите години самодивската трева цъфтят през юни, а семената се прибират през август. Коренищата се изваждат през есента, след като се приберат семената или рано напролет. Разделят се и частите от тях се засаждат в предварително набраздено място.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Осигурете си зелен лук до Коледа

Необходимо е просто да го засадите на няколко пъти през септември, че и през октомври. За целта може да ви послужат по дребни глави лук или едри, но по ваша преценка негодни за съхранение или бърза уп...

Запазете лозовия материал през зимата

Вкоренените лозички се изваждат от вкоренилището в късна есен и до настъпването на студовете не остава много време да бъдат засадени на новото им място. Затова обикновено се налага повечето от тях да ...

Чистите малини са по-дребни

Ако искате да имате на трапезата си малини, произведени с по-малко химия, ще трябва да се откажете от едрите и привлекателни плодове. Ще се преориентирате към средните и дребноплодни видове и сортове....

От какво боледуват ябълките в мазето?

През зимните месеци на масата винаги ни се иска да има плодове, събрали слънчевата енергия от лятото. Ябълките са най-много търсени и използвани от всички. За да ги има, след беритба трябва да се съхр...

Начало