Огненочервеният костус от семейство Костусови (Costaceae) идва от горите на Южна Бразилия. Представлява многогодишно растение, високо до 50 см. По изправените стъбла спираловидно са разположени тъмнозелени, удължени и заострени листа. Към върха на стъблото междувъзлията се скъсяват, докато се образува красива листна розетка. От август до декември от пазвата на всяко от връхните листа поред започват да излизат яркооранжеви цветове с диаметър 6-7 см.
Едно от най-ценните качества на костуса е, че цъфти през есента, когато другите цветя се готвят за почивка. Тогава той представлява необикновено привлекателна гледка благодарение на контраста между тъмнозелените листа и огнените цветове.
За доброто си развитие костусът изисква полусенчесто място. Оптималната температура за него е между 18 и 24 градуса. През лятото се полива редовно и обилно, като не се пропуска и пулверизирането, а през зимата водата се намалява. Подхранването през периода от май до септември 2 пъти месечно се отразява благоприятно. Кореновата система на костуса се разраства бързо, затова през август се налага прехвърляне в по-голям съд.
Размножава се със семена и връхни резници.
Тайните на успеха
Светлина: Обича полусянката.
Вода: През лятото обилна, през зимата по-оскъдна.
Влажност на въздуха: Умерена.
Подхранване: През лятото.
Ако листни въшки нападнат растенията ви, не пръскайте с препарат, а със сапунен разтвор – около 10 г сапун за 1 л вода. Сапунът се размива добре във водата, разтворът се прецежда, за да не останат час...
Ако в оранжерията въздушната температура падне под 15°С, краставиците не образуват плодо-даващи органи. Захладнее ли под 7-8° С, спира изцяло развитието. Много е важно да не допускате резки колебания,...
Известни са десетки растителни видове, чиито екстракти, отвари, настойки, масла, коренови отделяния и други притежават инсектицидни,акарицидни, нематоцидни, фунгицидни и бактерицидни свойства. Употреб...
Един от най-опасните неприятели по ябълката е ябълковият плодов червей. Това е малка пеперуда, която снася яйцата си по плодовете. Излюпилите се от тях гъсеничики навлизат навътре, като се хранят с пл...