Градина » Пазете бостана от брашнестата мана

 Пазете бостана от брашнестата мана

По всички надземни части -листа, листни дръжки и стъбла на краставиците, дините, пъпешите и тиквите се образуват белезникави петна, покрити с бял прашест налеп, който се разраства и за кратко време обхваща всички зелени части. Листата жълтеят и изсъхват, а завръзите окапват. Това заболяване е брашнеста мана и се дължи на гъбите Erysiphe cichoracearum и Sphaerotheca fuligiena. При благоприятни климатични условия и върху плодовете се наблюдава бял спорообразуващ плесенов налеп. Растенията изглеждат като поръсени с брашно. Заразяването става от конидиоспорите на гъбата, които кълнят при температура от 4 до 30 градуса и влажност на въздуха 95-100%. Проникват в епидермалните клетки чрез смукала (хаусто-рии). Най-силно чувствителни са листата с около 20 дневна възраст. По-младите не се заразяват. Болестта заразява силно смутени в развитието си растения.
За ограничаване развитието на заразата веднага след появата на първите признаци пръскайте с топсин М70ВДГ - 0.05% или топаз 100ЕК - 0.025%. Спазвайте карантинния срок при беритба на плодовете.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Как да приготвим бордолезов разтвор

За приготовление на бордолезов разтвор е прието и се прилага определено съотношение на съставните части. За да се приготви 1% бордолезов разтвор са необходими 1 кг син камък, 0,750 кг негасена вар или...

Засейте няколко слънца в градината

През март е най-подходящият момент направо в градината да се засеят семената на декоративния слънчоглед. Най-популярен у нас е едногодишният слънчоглед, който има кичест вариетет. Стъблото е доста вис...

Защо китайската ми роза не цъфти?

Отглеждана при подходящи условия на открито, китайската роза цъфти през цялото лято. Тя се нуждае от ярка светлина, огряване от слънцето, умерена въздушна влажност и постоянно влажна почва. Не понася ...

Кога се прави предприсаждане на лозите?

Преприсаждането на лозите в едно лозе е практика, която с успех може да се прилага, ако е загинала надземна част, за да се премахнат примеси от други сортове или да се подмени сортът. Или пък когато и...

Начало