Повече от 500 вида метличина виреят в Европа, Азия, Северна Африка и Америка. Те са едногодишни, двугодишни или многогодишни растения. Въпреки че сме свикнали метличината да е синя, в природата и в културното цветарство се срещат бели, жълти, розови и лилави метличини.
Многогодишната метличина, която се отглежда у нас, е непретенциозна към почвата, предпочита слънчевите места, лесно се размножава и практически не боледува.
Метличините цъфтят от юни до август, но особено обилно през юли. Цъфтежът продължава доста дълго - 40 -45 дни.
Все още не е късно да засадите направо в градината семената на метличината. След като поникнат младите растения, може да се проредят, като се оставят по 40 - 50 см между тях, за да си развият добре храстчетата. През лятото почвата се окопава, за да се унищожат плевелите. През юни - юли метличината ще цъфне, но през първата година цъфтежът няма да бъде обилен. Полива се само в краен случай. През зимата метличината се зеленее под снега и разкрасява бялата градина. Отличава се с дълголетие. На това цвете ще се радвате 7-10 години, без да полагате особени грижи за него. Подходящо е за зацветяване на вилните дворове, където водата е кът. Понякога метличините страдат от фузарийно увяхване, тогава е нужно да видите дали няма излишна влага в почвата. През есента може да се изрежат листата на метличината, на пролет ще поникнат млади и яркозелени.
За нормалното развитие на корените, а от там и на цялото овощно растение, е необходимо в почвата да има достатъчно хранителни вещества, влага, въздух и топлина. Освен от почвените условия, торенето и ...
Софората (Sophora japonica) представлява дърво високо до 25 м. То има гъста, широко кълбовидна корона, съставена от многобройни разклонения. Стъблото на старите дървета е покрито с тъмносива, дълбо...
Напоследък тя не предизвиква безпокойство, но опасността си съществува. Напада всички овощни видове, в т. ч. и лозата. Вредят гъсениците, като изгризват пъпките и листата. Бялата овощна пеперуда (Ap...
Листният магданоз се ползва не само като подправка. От него може да си приготвите паниран магданоз, магданозени кюфтета, супа от корените и да ароматизирате с маслото от плодовете му вина, сирена и др...