Периодът за вземане на калеми е доста разтеглен, но студените зимни дни обикновено се пропускат и току виж в края на зимата дръвчетата са излезли от принудителния покой. През февруари пъпките на бадемите, кайсиите, прасковите, черешите, пък и на други костилкови видове често набъбват. Ябълките и крушите се развиват по-късно и от тях калеми може да се вземат и през февруари. Но това ще е последна възможност и за да увеличите шанса си, започнете отсега.
За предпочитане е да вземате калемите от млади дръвчета, в качествата на чиито плодове сте се убедили. За целта се използват добре узрели едногодишни леторасти, но не и развилите се от спящи пъпки, т. нар. лакомци. Изрязват се от огряваната от слънцето страна.
Калемите се свързват на снопчета от всеки сорт по отделно, като се посавя и етикет с името на сорта и други данни по желание (напр. датата и мястото, от което са взети). Съхраняват се успешно в леко влажен пясък в специална трапчинка, покрита с пръст. Най-доброто място за такова съхранение е северната страна на постройка, където температурните колебания в края на зимата не са много чувствителни. Може да се използа и студено избено помещение.
От рода на астранцията (Astrantia) са познати 10 вида, но се отглеждат най-често само три. С красотата и трайността на цветовете си се отличава A. major - едроцветна астранция. Видът проидхожда от Цен...
Много са любителите малинари, които посягат към ножицата едва напролет и то толкова, колкото да изрежат изсъхналите леторасти. Може би от страх да не премахнат някой, който ще им даде плод. А може би,...
Краставиците в стоманено-стъклени оранжерии основно се отглеждат върху бали от слама. Най-подходящ субстрат, който осигурява добро развитие на кореновата система, е балираната пшеничена слама. Използв...
Готовият разсад от ранно зеле може да се изнесе на постоянното му място, след като премине опасността от продължително понижение на температурите. Това обикновено е към края на март - началото на апри...