Градина » Майски грижи за фасула

 Майски грижи за фасула

Засетият през април градински фасул още в началото на май достига онзи момент от развитието си, в който трябва да се окопае. Това първото окопаване. В южните райони и при по-топла пролет този момент настъпва и по рано. Така или иначе през май се налагат най-малко две окопавания. Ако никнат повече плевели или след дъжд почвата образува кора, те ще са повече. Окопава се плитко, защото и плитко са разположени корените на младите растения – колкото да се разрохка повърхностният почвен пласт и да се унищожат никнещите плевели.
При второто окопаване се проререждат и растенията в редовете или гнездата, ако са повече и растат нагъсто. На сортовете, които имат увивни стъбла (вейковите), се поставят и прътите (вейките), по които да се развият. Това трябва да стане преди стъблата да започнат да се разстилат по почвената повърхност. За по-голяма стабилност върховете на четири вейки се събират и свързват.
Възможна е появата на въшки и акари. За целта се използват някои от предлаганите в агропатеките инсектициди и акарициди. Употребата им трябва да се съобрази с беритбата и карантинния им срок.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Как да оформим короната на овошките?

Клонките остават най-здраво прикрепени към ствола и неговия продължител, когато излизат под ъгъл 45 градуса. Ако е по-малък, в мястото на свързването, където се е образувал ъгълът, не се образува дост...

Кога измръзват лозите?

В лозарството е общоприето, че степента и характера на повредите по лозата от ниски зимни температури зависят от силата и продължителността на минималните температури, релефа и изложението на терена, ...

Маслени препарати защитават овошките

Маслата са известни доста отдавна като средство за растителна защита. Те могат да се използват за самостоятелно пръскане или като разтворители на химически вещества с инсектицидно, фунгицидно или херб...

От какво зависи вкусът на картофите

Кулинарните качества на картофите включват такива показатели като разваримост, окраска на месото, вкус, форма на клубените. Физическите и химическите изменения, които идват от кулинарната обработка на...

Начало