В цветарството са известни около 20 вида лютичета, произхождащи от семейство Ranunculus. Най-разпространено е азиатското лютиче (Ranunculus asiaticus), което се среща в югоизточната част на Европа и Азия. Представлява растение със слабо разклонено стъбло с дължина 30 - 50 см. Листата му са три-делни, а зелените части са покрити с власинки. Цветовете са единични, събрани в по-малки съцветия с диаметър около 4-6 см. Голяма част от градинските форми имат кичести или полукичести цветове. Окраските са ярки и разнообразни, включващи бялата, розовата, оранжевата и тъмносинята багра. Цъфти в началото на лятото през юни.
Къде да го засадим
В градината за лютичето изберете защитено място с богата, неутрална, леко влажна почва. Засадете коренищата през май на дълбочина 4 - 5 см, а разстоянието между отделните растения трябва да е 12 - 15 см.
След като растението прецъфти и листата му изсъхнат, изсушете коренището и го оставете в сандъче. После го съхранявайте в перфорирани хартиени пликове до началото на пролетта.
Другият разпространен градински вид е Ranunculus acris, който вирее в горите в Европа и Азия. Цъфти през юни с големи кичести цветове, обагрени в различни оттенъци на жълтата гама. Видът е устойчив и може да се развива добре и на полусянка. Почвата трябва да е богата и влажна. Най-добре ще се чувства край ручеите и водоемите. В края на лятото на всеки 4-5 години може да разделите растението.
Как се хваща
Лютичето се размножава като внимателно се отдели коренището след изкопаването му. Става и със семена, които са събрани през същата година, които се засяват през октомври - ноември в парник или през март също в парник. В годината на посева цъфтят рядко, необходимо е да ги изкопаете, когато изсъхнат листата и да ги съхраните до следващата пролет.
Имам близо 20 саксии с мушкато. Част от тях тази година зарових в земята, както се препоръчва в някои статии, а други оставих на повърхността. Листата на заровените обаче започнаха да жълтеят, макар и...
Най-много отглежданият пипер в дворните градини е средно ранният, наричан още летен. Консумира се през лятото и широко се използва за приготвяне на зимнина. Семената за производство на разсад се засяв...
Бамята има дълъг период на плододаване. Прибирането на плодовете започва през юли, няколко дни след прецъфтяването на първите цветове. Тя продължава да цъфти и плододава през цялото лято. Растежът и р...
Ако забележите, че листата на кайсията са като прегорели, много вероятно е дървото да изпитва калиев глад. Това е един от овощните видове, който има най-големи изисквания към този елемент. Причината е...